Nevznikli jsme kvůli stanovám, ale abychom pomohli lidem, čelila dotazům na sjezd Babišova Jermanová. Pak vyprávěla, jak pacifikovala samotného předsedu

03.03.2015 18:05

Nově zvolená místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová dala jasně najevo, že na sněmu nechtěli hrát divadlo jen proto, aby média byla spokojená. Prozradila také, že si hnutí ANO zakládá na slušnosti a primátorka Prahy Adriana Krnáčová šla bohužel proti tomuto trendu. Nakonec ozřejmila, v čem se názorově rozchází s šéfem hnutí Andrejem Babišem.

Nevznikli jsme kvůli stanovám, ale abychom pomohli lidem, čelila dotazům na sjezd Babišova Jermanová. Pak vyprávěla, jak pacifikovala samotného předsedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Místopředsedkyně sněmovny a po víkendovém sněmu ANO i nově zvolená místopředsedkyně hnutí zavítala do úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Hned v úvodu se vyjadřovala k tomu, proč se na sjezdu ANO moc nemluvilo. "Kolegy jsme opakovaně vyzývali, aby se zeptali, ale lidé se na nic neptali zřejmě proto, že odpovědi k dispozici mají," podala svůj pohled Jermanová s tím, že nebudou pokládat otázky jen proto, aby udělali radost médiím. "Nebudeme vyvolávat konflikty otázkami, jak se to děje v jiných stranách," pokračovala.

Znovu také vysvětlovala, proč nekandidovala na první místopředsedkyni. Nikoli poprvé zdůraznila, že se má ještě co učit. V tuto chvíli je ten správný člověk na správném místě první místopředseda Jaroslav Faltýnek.

S přijetím nových členů je to takto

Následně odmítla, že by doplnění stanov hnutí vedlo k posílení vedení. "Rozšiřovali jsme rozhodčí a smírčí komisi, protože to prospěje věci," podotkla. "Stanovy vůbec neupravují postavení zaměstnanců ANO, to upravují vnitřní předpisy," dodala. Tím odmítla kritiku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že ANO má stanovy ne nepodobné akciové společnosti.

Jenže v ČSSD o přijetí člena rozhoduje místní organizace, zatímco v ANO to dělá předsednictvo. Místopředsedkyně strany ale vysvětlovala, že místní organizace rozhodnou o přijetí na zkoušku a po šesti měsících o definitivním přijetí rozhodne předsednictvo strany na základě doporučení místních a krajských organizací.

"Hnutí ANO ale nevzniklo proto, aby konkurenční strany kritizovaly jeho stanovy. Hnutí ANO vzniklo, aby pracovalo na tom, že se v České republice bude občanům žít líp," zdůrazňovala. Informace o stanovách ANO, které podávají konkurenční strany, jsou často neúplné a překrucované.

Chceme se vyjadřovat slušně, což Krnáčová nedodržela, uznala Jermanová

Z materiálů sjezdu vyplývá, že jedním z jeho cílů je nastolovat jednání o různých problémech se zdravým rozumem. Program jako takový si ale zaslouží samostatnou konferenci, kde bude rozpracován. Jermanová oznámila, že by mohlo být do roka hotovo. ANO bude usilovat o podporu malého a středního podnikání, o mezigenerační solidaritu, ale také o slušné chování. V této souvislosti uznala, že slova pražské primátorky Adriany Krnáčové, že tunel Blanka asi stavěl nějaký debil, do úst slušné političky nepatří.

Parlament není žádná "žvanírna"

Ve druhé polovině pořadu Jermanová prozradila, že za ní nebyla další místopředsedkyně Radmila Kleslová a nenabízela jí hlasy ke zvolení, jak to prý udělala s nakonec nezvoleným Ivanem Pilným.

Své vystoupení na vlnách Českého rozhlasu ukončila výkladem toho, v čem se názorově rozchází s Andrejem Babišem. "Já si třeba nemyslím, že Parlament je žvanírna, já ho považuji za velmi důležitou demokratickou instituci a pana Babiše jsem požádala, ať o Parlamentu takto nemluví. A když si všimnete, tak už to dlouho nezaznělo," upozornila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…