Než podepíšeme obchodní dohodu s USA: Přečtěte si, co slibovali asijským zemím a jak nakonec dopadly

15.01.2016 14:07

Podle poslední analýzy Světové banky nebude mít dohoda Transpacifického obchodního partnerství zdaleka tak dobrý efekt na ekonomiku zapojených zemí. Teoreticky by z ní měl nejvíce těžit Vietnam, přičemž ekonomika Austrálie, kde se neustále hovoří o blahodárných účincích dohody, vzroste o necelé procento. Informuje The Guardian.

Než podepíšeme obchodní dohodu s USA: Přečtěte si, co slibovali asijským zemím a jak nakonec dopadly
Foto: pixabay.com
Popisek: Banány, ilustrační foto

V Austrálii je na pořadu dne zázračná dohoda TPP, která má mít úžasný vliv na ekonomiku země. Takové je totiž oficiální stanovisko australské vlády – přestože podle poslední analýzy dopadů TPP na všech jejích 12 členských zemí a jejich sousedy, kterou vypracovala Světová banka, se nic takového dít nebude. Australské HDP do roku 2030 totiž vzroste o celých 0,7 %.

Horší dopady bude mít dohoda už jen na USA. Na druhou stranu polepšit by si měly především Vietnam, jehož HDP může vzrůst až o 10 %, a Malajsie. V průměru však dohoda zvedne HDP všem 12 členským zemím o 1,1 %.

„Historická dohoda Transpacifického obchodního partnerství poskytne Austrálii ohromné výhody tím, že zvýší naši konkurenceschopnost a podpoří tvorbu nových pracovních míst, růst a životní standardy,“ řekla mluvčí australského ministra obchodu Andrewa Robba, jenž je pevným zastáncem TPP.

„Zpráva Světové banky uvedla, že všech 12 zemí TPP – které představují zhruba 40 % světového HDP – zažije ekonomický růst a zvýšení exportu následkem dohody,“ dodala.

Celý text zde

Poslanec Zelených Peter Whish-Wilson však řekl, že zpráva Světové banky jasně ukazuje pravou tvář „vysoce politizované dohody TPP“ a vládního „falešného přehánění“ o jejích účincích.

„Její ekonomické dopady budou zanedbatelné,“ řekl. „Andrew Robb strčil hlavu do písku a žádné množství věrohodných důkazů ho nepřesvědčí, aby přestal se svou falší.“

I v TPP, stejně jako v údajně kontroverzní dohodě Transatlantického obchodního a investičního partnerství jsou obsaženy doložky, podle kterých mohou v případě ohrožení svých investic zákony členských zemí žalovat nadnárodní korporace jejich vlády. Whish-Wilson popisuje TPP jako „trojského koně“.

Celý text dohody TPP, již mnozí kritizovali za to, že byla projednávána v utajení, je k dispozici na vládním webu Nového Zélandu. Celkem se jedná o 6000 stránek textu, který se zabývá i intelektuálním vlastnictvím a patenty na léky. Podepsat ji plánuje 12 zemí: Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, Vietnam a Spojené státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…