Nezaměstnanost: Svět čeká cosi hrozného, píše prestižní list

17.08.2016 14:25

Rostoucí nezaměstnanost je centrálním bodem politických kampaní obou kandidátů na prezidenta Spojených států. Zatímco Donald J. Trump vidí problém ve špatných obchodních smlouvách, Hillary Clintonová hovoří o potřebě přebudování infrastruktury. Oba ovšem přehlíží skutečný problém, kterému může již za několik let čelit americká ekonomika – mechanizaci. Podle některých čísel můžou stroje již za několik let nahradit 45 % pracovních pozic, varuje Washington Post.

Nezaměstnanost: Svět čeká cosi hrozného, píše prestižní list
Foto: Mendelova univerzita v Brně
Popisek: Unikátní robot Orpheus

Obzvláště v ohrožení se mohou brzy ocitnout řidiči kamionů, účetní, dělníci v továrnách a úředníci. Právě tyto pracovní pozice by již brzy mohly být nahrazeny roboty, samořízenými automobily a různými druhy systémů.

„Politická debata by se měla přesměrovat k tabuizovanému tématu garance sociálních jistot pro rodiny, které budou tímto trendem nejvíce zasaženy. Bude potřeba garantovat minimální mzdu. Případně vytvořit plán na vytváření pracovních míst ve státním sektoru ve stylu třicátých let,“ píše WP.

„Automatizovaná bomba“ by mohla podle údajů poskytnutých firmou McKinsey and Co. „zneškodnit“ až 45 % veškerých pracovních míst v současné době existujících ve Spojených státech. Celkově by tak lidé přišli o 2 biliony dolarů ve mzdách. „Zatím jsme byli svědky pouze začátku velkých změn,“ uvádí. V současné době pouze 5 % pracovních míst v americké ekonomice může být plně automatizováno, ovšem v blízké budoucnosti by stroje mohly působit na 60 % pracovních míst a zastávat 30 % veškeré práce.

Analytici z firmy McKinsey své závěry prezentovali ve studii, která byla zveřejněna minulý měsíc. Studie se opírá o vládní data, která mapují nároky na více než 800 pracovních pozic. Podle jejich závěrů by 59 % veškerých aktivit ve výrobě mohlo být brzy plně automatizováno. Ještě vyšší je to číslo v pohostinství a hotelnictví, kde by mohlo být plně automatizováno 73 % pracovních míst.

Zaměstnanci působící v sektorech jako finančnictví a pojišťovnictví by si mohli myslet, že se je takovýto problém netýká. Omyl. Pokud by počítače mohly být naprogramovány tak, aby rozuměly lidské řeči stejně jako lidé, 66 % pracovních míst v obou sektorech by zmizelo.

Země, kde se robotizace ujala zatím nejvíce, jsou Japonsko a Německo. Spojené státy nejsou ovšem o tolik pozadu.

„Nejlepší způsob, jak se ochránit před dopady nového trendu mechanizace, by měl spočívat v důkladném plánování reakce na tuto hrozbu a toho, jak se Američané postarají o své rodiny a najdou si smysluplnou pracovní činnost,“ píše WP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…