Nezaměstnanost roste, ale nejde o katastrofu. Zatím, míní ekonom

11.12.2012 9:18

V listopadu tohoto roku přesáhl počet nezaměstnaných půl milionu osob. Volných pracovních míst je podle evidence úřadů práce jen něco přes 38 tisíc. Na každé místo tak čeká až 13 lidí. Informují o tom úterní Lidové noviny. Česká ekonomika zůstává v recesi a je otázkou, zda armáda lidí bez práce nenaroste do ještě hrozivějších rozměrů.

Nezaměstnanost roste, ale nejde o katastrofu. Zatím, míní ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Trh práce reaguje na pokračující slabou poptávku v ekonomice, zatím se ale nezdá, že by se schylovalo ke katastrofě. Větší část propouštění je v důsledku ukončení sezonních prací v zemědělství či stavebnictví,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stavebnictví i služby čeká neveselá budoucnost

Nejvíce postižené je stavebnictví, ale kvůli nekončící recesi musí o počtech zaměstnanců uvažovat i mnohé průmyslové podniky. Ve stavebnictví navíc další propouštění plánuje téměř polovina z řady oslovených firem. Existuje však skupina lidí, která se o práci bát nemusí. Řeč je o IT odbornících.

„Víc propouštět než najímat novou pracovní sílu se chystají také firmy v sektoru služeb. Podle průzkumu statistiků plánuje snížit počty zaměstnanců 26,6 procenta firem. Naopak v obchodních firmách se podle všeho blýská na lepší časy. Propouštět zaměstnance sice plánuje 12,1 procenta firem, avšak 25,5 procenta firem v odvětví se chystá zaměstnance nabírat," informuje deník.

Existuje zde i srovnatelná situace z minulosti. Nezaměstnanost letos stoupla z říjnových 8,5 procenta na 8,7 procenta v listopadu. O dvě desetiny v téže době nezaměstnanost vzrostla i v roce 1998, kdy se Česko také potácelo v recesi, ale ta tehdy byla mnohem slabší. Oproti situaci před čtrnácti lety je tu ještě jedna podstatná okolnost. Současná recese se prohlubuje. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…