Neziskovka Kroupových a pomoc Ukrajině za půl miliardy. Včetně dvou periskopů, doručených přímo na frontu

01.04.2023 21:02

Nezisková organizace Post Bellum odvezla na Ukrajinu pomoc za téměř půl miliardy korun. Kromě zdravotnického vybavení dodá Ukrajině i dva periskopy. Tyto námořnické přístroje, které se ukrajinské armádě hodí, dobrovolníci ve Lvově předají spojce, která je doručí vojákovi přímo na frontu, píše iRozhlas.cz.

Neziskovka Kroupových a pomoc Ukrajině za půl miliardy. Včetně dvou periskopů, doručených přímo na frontu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bratr investigativního novináře Janka Kroupy, Mikuláš Kroupa

„Požádal nás jeden voják, abychom mu sehnali periskop. Žádný moderní, ale starý sovětský. Podařilo se nám najít sběratele a za dobrou cenu ho koupit,“ uvádí předseda správní rady Post Bellum Martin Kroupa. „Optiku má ale solidní, když nemusí voják vystrkovat hlavu ze zákopu, méně riskuje život. Ale pozor, sehnali jsme ještě jeden maďarský, takže vezme dva periskopy,“ dodává.

„Dřív jsme vozili zásilky snad každou noc, teď je toho méně, zboží je ale přesně zabalené na míru podle požadavků jednotek. Teď vezeme turnikety, krabice IFAC, nějaké svíčky na ohřátí do zákopů a hlavně drony,“ přibližuje Kroupa.

„Naše cesta rozhodně není poslední, v pomoci Ukrajině pokračujeme, až do vítězného konce,“ dodává Martin Kroupa.

Nezávislou organizaci Post Bellum založil v roce 2001 Mikuláš Kroupa a figuruje v ní i jeho mladší bratr Martin, jejich otcem je filozof Daniel Kroupa, který patřil k disidentům. Organizace dokumentuje příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout. Obnovuje je a sdílí pro žáky, studenty, učitele i veřejnost prostřednictvím několika projektů. Vydává knihy, CD a DVD s autentickým vyprávěním těch nejsilnějších osudů pamětníků, píše o neznámých hrdinech i místech, která byla svědky zlomových okamžiků nedávných dějin. Vyhledává zapomenuté příběhy a hrdiny nedávné doby a připomíná jejich odkazy jako prevenci současným generacím.

Společnost Post Bellum provozuje Paměť národa, která oficiálně zahájila provoz 28. října 2008 a nyní obsahuje okolo pěti tisíc pamětnických příběhů veteránů druhé světové války, protinacistických odbojářů, obětí holocaustu, politických vězňů 50. let i let pozdějších, duchovních, disidentů, ale i představitelů moci – agentů KGB, NKVD, StB, politických funkcionářů a dalších skupin pamětníků. Tisíce výpovědí pak na natočení a zpracování ještě čekají.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …