Neziskovky? Ziskovky! Okamura vystoupil v TV a nemazal se s tím. Navrhloval škrty peněz

05.12.2017 15:59

Předseda SPD Tomio Okamura a jeho zástupce Radim Fiala se vyjádřili k nadcházející debatě o rozpočtu. Poslanci SPD by si např. přáli, aby čeští vojáci seděli doma a nejezdili na zahraniční mise, aby šlo méně peněz na inkluzi ve školství, a především, aby mířilo podstatně méně peněz do neziskového sektoru.

Neziskovky? Ziskovky! Okamura vystoupil v TV a nemazal se s tím. Navrhloval škrty peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala a Tomio Okamura ve sněmovně

Okamurovi s Fialou se nelíbí, jak je rozpočet postaven. „My bychom byli rádi, kdyby čeští vojáci zůstali doma a nejezdili na zahraniční mise,“ konstatoval hned na úvod Fiala. Další peníze lze ušetřit na inkluzi ve školství, kterou Okamura a Fiala také kritizují.

„My jsme se zaměřili také na to, kolik jde peněz k tzv. neziskovému sektoru,“ přisadil si Okamura. Odhadem to vypadá, že vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce dát neziskovému sektoru přibližně deset miliard korun. Pod tím se skrývá jak velmi potřebná pomoc starým a bezmocným lidem nebo ohroženým dětem, s tím my pochopitelně souhlasíme, tak samozřejmě i tzv. politické neziskovky, které tady předvádějí protinárodní politickou propagandu. Není asi tajemství, že my v SPD požadujeme ukončení financování jakýchkoli neziskovek s politickým programem, což je ovšem změna zákona, a to takto narychlo v takovémto časovém presu nemůžeme v rámci tohoto rozpočtu řešit,“ kroutil hlavou Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda SPD se chtěl podívat také na to, proč jdou stamiliony a stamiliardy, jak říká, na podporu integrace uprchlíků, pokud je v Česku opravdu 12 uprchlíků. Okamura se končící vlády zeptá, ke komu ty peníze přesně půjdou. Z důvodů těchto toků peněz prý Okamura přezdívá neziskovým organizacím „ziskovky“. V tomto světle se Okamurovi jeví žalostné, že na valorizaci důchodů jde jen něco přes 16 miliard korun.

Přes veškeré výtky ale bude SPD v prvním čtení hlasovat pro rozpočet, aby Česku nehrozilo rozpočtové provizorium.

Nakonec na tiskové konferenci zaznělo, že poslanecký klub SPD zatím neprobíral nominaci Zdeňka Ondráčka na post předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Doufám, že se nás KSČM na náš názor zeptá,“ prohlásil na tiskové konferenci Okamura. Fiala doplnil, že doufá, že si Ondráček najde čas přijít mezi poslance hnutí Svoboda a přímá demokracie a promluví si s nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…