Nic jsme nedostali! Bartoš s Rakušanem o slibech Babiše

26.02.2021 12:15

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan předstoupili po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) před novináře. Posteskli si, že marně čekali na to, co jim premiér sliboval. Marně čekali na zdůvodnění, proč vláda volá po dalším nouzovém stavu. Rakušan dodal, co by teď vláda měla udělat pro lidi.

Nic jsme nedostali! Bartoš s Rakušanem o slibech Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Hned v úvodu prohlásil, že očekával od premiéra, že dostanou podkladové materiály, kde bude konkrétně vysvětleno, proč vláda hodlá znovu žádat o nouzový stav a proč chce zavést ta a ta konkrétní opatření. Žádné materiály od vlády však nedostal.

Zdůraznil, že vláda musí předstoupit před veřejnost a říct jí, jaká opatření nad rámec pandemického zákona, který by měl být schválen, chce přijmout, aby mohla nouzový stav zrušit hned, jak se situace zlepší a řídit se už jen pandemickým zákonem.

Důrazně požadoval, aby vláda zrušila stávající nouzový stav, o který se vedou spory, zda byl vyhlášen v souladu s Ústavou a vyhlásila další nouzový stav nanovo. „Je to plně v její kompetenci,“ zdůraznil Bartoš.

„My jsme opravdu byli zklamaní z toho, jak vláda přistoupila k jednání s ostatními politickými stranami, protože jsme nedostali žádné podklady na jednání. Čekali jsme včera celý den. Bylo to přislíbeno předevčírem na té schůzce. Nepřišlo nic,“ zlobil se Rakušan.

Také on, stejně jako Bartoš, volal po tom, aby vláda na dnešním jednání Poslanecké sněmovny důkladně vysvětlila veřejnosti každé opatření, které se chystá prosazovat. „Vláda musí předstoupit před poslance, před veřejnost, a doložit, proč právě to které opatření se rozhodla uvést do života,“ řekl před kamerami ČT.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jak rozsáhlé testování na covid ve firmách, tak nošení respirátorů a kvalitních nanoroušek, o kterých vláda hovoří, prosazují Piráti a STAN dlouhodobě.

„My ovšem zároveň s tím vidíme i ten sociální aspekt. Ta věc není levná. A vláda musí řešit, ta řešení jsou, jak dostat tyto pomůcky i k nízkopříjmovým skupinám. My navrhujeme jednoduchou formu jakéhosi SMS voucheru pro lidi, kteří prostě nemají dostatek finančních prostředků a je pro ně těžké si takovou pomůcku sehnat,“ uvedl Rakušan.

Stejně tak by podle jeho názoru měl kabinet zvýšit nemocenskou, aby motivoval lidi k setrvávání v izolaci, pokud u sebe budou pozorovat příznaky nemoci covid-19. Rakušan by si představoval, aby lidé dostávali 80 až 90 procent svého původního přijmu.

Vedle toho je ale podle Rakušana třeba také občany kontrolovat, zda karanténu opravdu dodržují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…