Nic neděláte! A vzpomínáte, čím jste škodili? Kalousek vzkazoval, Fiala nebude rád

03.11.2022 8:33

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se opět pustil do vlády Petra Fialy. Vyjádřil se nejen k tomu, že se vláda odmítá řídit doporučením Národní ekonomické rady vlády (NERV), ale také ke snížení daně z příjmu fyzických osob, které schválila ODS, ANO a SPD již v minulosti. Podle něj vláda zatím nedělá v rozpočtu nic a může se řídit heslem Po nás potopa.

Nic neděláte! A vzpomínáte, čím jste škodili? Kalousek vzkazoval, Fiala nebude rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Ach jo… To není ‚menu‘, ze kterého by si vláda měla vybírat,“ povzdechl si Kalousek nad slovy premiéra Petra Fialy (ODS), který po jednání vlády s Národní ekonomickou radou řekl, že návrhy NERV vláda vnímá jako jakési menu, ze kterého bude vybírat.

„To je naprosté minimum nezbytné k udržitelnému hospodaření,“ apeluje na vládu Kalousek a naznačuje, že nelze z doporučení vybírat, ale tato doporučení se musí realizovat.

 

„Nechce-li vláda zvyšovat daně, musí razantně snížit povinné výdaje. Ty zatím však zvyšuje,“ pokračoval evidentně nespokojený Kalousek a dodal varovně:

„Po nás potopa?“

Na námitku, která se pod jeho tweetem objevila a poukazovala na to, že sám Kalousek vždy preferoval spíše snižování výdajů, než zvyšování daní, bývalý ministr financí a zakladatel vládní strany TOP 09 odpověděl velmi rázně.

 

„Souhlasím. Nejhorší cesta je ale nedělat nic. Což se zatím vládě v rozpočtu daří.“

Podle serveru Novinky.cz členové NERVu varovali vládu před vysokými schodky, které zvyšují zadlužení státu a vybízejí k úsporám i opatřením k navýšení příjmů.

Jednou ze zásadních navrhovaných změn je zvýšení daní na úroveň roku 2020, tedy před zrušením superhrubé mzdy, píše server.

A právě zrušení superhrubé mzdy je další věcí, se kterou se Kalousek odmítá smířit a v souvislosti s narůstajícím schodkem státního rozpočtu a s deficitem na příjmové straně toto rozhodnutí kritizuje.

 

„Už jsou to dva roky, kdy Sněmovna razantně snížila daň z příjmu fyzickým osobám. Hloupý a nebezpečný návrh poslance Babiše získal podporu SPD a ODS,“ napsal Kalousek včera večer na svůj Twitter.

„Téměř polovina strukturálního deficitu, se kterým si dnes vláda neví rady, má příčinu v tehdejším zatmění rozumu,“ pokračoval s tím, že celé téma rozvinul ještě ve svém dalším komentáři.

„Chtěl bych všem obhájcům tehdejšího kroku zdůraznit, že třistamiliardovými deficity jim vláda daně zvyšuje mnohem víc, než o kolik byly sníženy,“ je si Kalousek jistý zbytečností tehdejšího opatření.

 

„Jsou jenom odložené v čase a navýšené o úroky,“ dodal ještě.

My dodejme, že premiér Petr Fiala včera opět vyloučil zvyšování daní a jednotlivá opatření, která vládě NERV doporučil, odmítl komentovat.

Podle něj bude vláda i nadále vycházet z programového prohlášení, ve kterém se zavázala, že nebude zvyšovat daňové zatížení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…