Niedermayer z TOP 09 našel pozitivum na Feriho sexuální aféře. Je to...

05.06.2021 15:42

Kauza ohledně dnes již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, v níž jej několik dívek obvinilo, že je sexuálně obtěžoval a minimálně jednu z nich i znásilnil, zahýbala Českem. „Dominik si jistě nepředstavoval, že změna naší společnosti k lepšímu nastane tímto způsobem a za jeho účasti,“ komentuje ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz aféru europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Díky tomuto skandálu se u nás podle jeho slov otevírá velmi důležitá otázka násilí vůči ženám i jejich stále nerovného postavení ve společnosti a nelze před tím již přivírat oči.

Niedermayer z TOP 09 našel pozitivum na Feriho sexuální aféře. Je to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Dominik zcela správně a rychle politiku opustil, o dalším, tedy o jeho vině v právním smyslu, nerozhodují ale politici, novináři či vox populi, ale šetření Policie ČR a následně možné soudy,“ shrnuje Niedermayer dosavadní vývoj Feriho kauzy ve zkratce.

Celý text ZDE

Podstatnější podle europoslance ale je, v jak velkém měřítku Feriho aféra otevírá téma násilí na ženách. „Je zde ovšem ještě důležitější věc – a tou je otázka, zda a jak tento zatím neukončený příběh změní naši společnost. Já doufám, že změní, a snad i podstatně. Dominik si jistě nepředstavoval, že změna naší společnosti k lepšímu nastane tímto způsobem a za jeho účasti. Ale tato kauza u nás znovu otevírá velmi důležitou otázku násilí vůči ženám i jejich stále nerovného postavení ve společnosti,“ pokračuje.

Označení „znovu otevírá“ přitom podle něj není náhodné, protože se dle jeho názoru naší společnosti daří tyto diskuse zatím rychle, bez výsledku, uzavírat. „Výsledek je, že nad nepřijatelným chováním k ženám, i jejich faktickým znevýhodněním ve společnosti jako celku, česká společnost dlouhodobě přivírala oči,“ podotýká, že dosud se podobné případy často bagatelizovaly.

Je si vědom, že jde o běh na velmi dlouhou trať, přesto u nás musíme učinit první jasné kroky, a to zavedením definice znásilnění v trestním zákoníku, která je založena na absenci souhlasu. Jelikož i nedůvěra ve spravedlivý systém prý způsobuje u obětí takzvanou sekundární viktimizaci. „Existuje i dalších mnoho nástrojů a opatření, která stát může přijmout, aby oběti více ochránil. Na počátku musí být ale jasné uznání existence problému a přiznání, že se s ním zatím moc úspěšně nepotýkáme,“ dodává poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …