Nikdo nevíme, proč i u nás v USA zvítězil populismus... Madeleine Albrightová školila pražské studenty po amerických volbách

11.11.2016 12:07

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová zavítala do Prahy a v pátek dopoledne hovořila se studenty Filosofické fakulty Univerzity Karlovy o amerických prezidentských volbách. V úvodu odpovídala na otázku, proč volby vyhrál Donald Trump. Albrightové se zdálo, že populismus nemůže v USA uspět, ale uspěl, protože její spoluobčané měli zřejmě strach.

Nikdo nevíme, proč i u nás v USA zvítězil populismus... Madeleine Albrightová školila pražské studenty po amerických volbách
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová doufala, že se 45. prezidentem USA, resp. 1. prezidentkou v dějinách země stane Hillary Clintonová. Tuto dámu prý Albrightová zná řadu let a má za to, že v USA neexistoval člověk, který by byl na prezidentský úřad připraven lépe než Clintonová. Ta se prezidentkou nestala, ale podle exministryně zahraničí není třeba házet flintu do žita.

Ve Spojených státech se dbá na to, aby se vše dělo v souladu se zákony, tedy legálně, a faktem je, že jak zvolení Donalda Trumpa, tak formule, v nichž Clintonová uznala porážku, zazněly tak, jak zaznít měly. V souladu s tradicemi došlo také na první schůzku mezi končícím prezidentem Barackem Obamou a nastupujícím prezidentem Donaldem Trumpem. Schůzka mezi oběma muži, která měla původně trvat deset minut, trvala nakonec hodinu a půl, což dává Albrightové určitou naději do budoucna.  

Madeleine Albrightová o Hillary Clintonové, Václavu Havlovi a českém zelí:

„Já myslím, že svět neskončil, ale musíme si zvyknout na to, že budou některé věci jinak. My jsme se dívali na to, co se dělo v Evropě kolem Brexitu, a mysleli jsme si, že u nás v Americe se to nemůže stát. Ale stalo se to a my nikdo nevíme proč. Proč i u nás zvítězil takový populistický trend,“ posteskla si také dáma.

„Ukázalo se, že předvolební modely nezafungovaly a my přesně nevíme proč. Ale možná proto, že se Američané bojí,“ doplnila. Američané se možná bojí změn, k nimž ve světě dochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…