Nikdo z EU kvůli snižování emisí utíkat nebude, tvrdí Niedermayer. Zbytek světa je totiž začne snižovat taky

31.07.2021 21:15 | Ze sítí

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) míní, že se ekonomické aktivity produkující vysoké množství emisí kvůli lpění na uhlíkové neutralitě nepřesunou z Evropské unie do zemí, které mají méně přísnější emisní požadavky. Pomůže dle něj dodatečný poplatek za dovoz průmyslových produktů z těchto zemí do EU. Jak bude dosáhnuto, aby se toto „uhlíkové vyrovnání na hranicích“ nepromítlo i do spotřebitelských cen a jakým způsobem bude zajištěno, že celé břemeno dopadne jen na výrobce, či nakolik se počítá se zdražováním, již však europoslanec nespecifikuje.

Nikdo z EU kvůli snižování emisí utíkat nebude, tvrdí Niedermayer. Zbytek světa je totiž začne snižovat taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí
Niedermayer míní, že nedávno představený ambiciózní cíl Evropské unie směřující evropské země blíže k uhlíkové neutralitě v roce 2050 za pomoci snížení emisí o 55 % oproti roku 1990 sice budí emoce, ale postupně k uhlíkové neutralitě budou směřovat i další světové velmoci. Příkladem jmenuje Spojené státy, Čínu a Indii.

„Potřeba snížit emise skleníkových plynů je dlouhodobá nutnost, kterou žádná z těchto zemí rozhodně neignoruje. USA před pár měsíci vyhlásily přechod k nízkouhlíkové ekonomice a zavázaly se snížit své emise CO2 o polovinu v roce 2030, což je jen o 5 % méně, než je cíl EU, ale jako báze slouží rok 2005 (v EU 1990, což je třeba pro nás velmi výhodné),“ komentoval emisní politiku Spojených států.

Našlápnuto k uhlíkové neutralitě má dle europoslance dobře i Čína: „Čína má cíl uhlíkové neutrality pouze o deset let později než EU, tedy v roce 2060. V Číně navíc probíhá v posledních letech masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Nyní pochází 11 % čínské energie z OZE, v roce 2025 to má být 16,5 % a v roce 2030 celých 25 % (což je více, než dosud plánovala naše vláda).“

V Indii je však prý „situace složitější, neboť země řeší mnohem vyšší chudobu obyvatelstva“. „Nicméně i tam je přechod k uhlíkové neutralitě otázkou času, ve chvíli, kdy budou nízkoemisní technologie masově rozšířené a cenově dostupné,“ tvrdí.

Tvrdit, že ostatní země světa přechod na nízkoemisní ekonomiku ignorují, je tedy podle Niedermayera „zavádějící“.

„Motivovat“ ostatní země ke snižování emisí pak dle jeho názoru bude poplatek za import produktů ze zemí s volnější emisní politikou do Evropské unie. „Věřím, že ostatní země bude také motivovat ke snižování emisí ‚uhlíkové vyrovnání na hranicích‘. To je dodatečný poplatek, který chce EU zavést, a budou ho platit firmy dovážející průmyslové produkty ze zemí s nižšími klimatickými standardy. Týkat se bude například dovozu ocele, hliníku, cementu, hnojiv či elektřiny (tedy tam, kde emise hrají hlavní roli). Zabrání tomu, aby se průmyslová výroba stěhovala z EU do třetích zemí s méně přísnými emisními požadavky,“ píše Niedermayer.

Důležitý bod, který mnoho lidí zajímá především, tedy to, jak chce Evropská unie dosáhnout, aby zároveň nedošlo ke zdražování pro spotřebitele a celé břemeno z nízkoemisní politiky dopadlo jen na výrobce, či nakolik je zdražování spotřebitelských cen součástí plánu EU, už ovšem od europoslance v příspěvku nezaznívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…