Nikdo z ministrů si není jist, jak dlouho bude nová vláda působit

10.07.2013 11:04

Bílým autobusem vyrazili členové vlády Jiřího Rusnoka dnes dopoledne na Pražský hrad. Do funkcí je tam jmenuje prezident Miloš Zeman. Při příchodu do Kramářovy vily, odkud vláda za hlavou státu vyjela, se ale ani sami ministři nedokázali shodnout v tom, jak dlouho bude úřednický kabinet vlastně zemi řídit.

Nikdo z ministrů si není jist, jak dlouho bude nová vláda působit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Někteří počítají s čtyřměsíční misí, jiní předpokládají, že vláda přežije do řádných voleb v květnu příštího roku.

Dvanáctá vláda samostatné České republiky vzniká z rozhodnutí prezidenta a proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně, kterou zřejmě stále ještě mají strany bývalé vládní koalice. Její vláda v čele s premiérem Petrem Nečasempřed nedávnem padla v důsledku skandálu s možným zneužitím vojenské tajné služby a podezřením na uplácení několika exposlanců ODS.

Koalice předpokládala, že dostane další šanci kabinet sestavit, jako premiérku nabídla prezidentovi šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), Zeman dal ale přednost Rusnokovi. Ten složil vládu blízkou hlavě státu, s několika členy s vazbami "prezidentskou" SPOZ, ale také na opoziční ČSSD. Tato strana však žádá rychlé předčasné volby. Ve Sněmovně to tak vláda bude mít se snahou získat důvěru zřejmě těžké.

Jak dlouho vydrží Rusnokův kabinet?

Přesto si například nastupující ministr vnitra Martin Pecina myslí, že vláda důvěru získá. Očekává pak dohodu stran na předčasných volbách, a Rusnokova vláda tak podle něj přežije zhruba do konce roku. "Je to v rukou Parlamentu," podotkl stručně budoucí vicepremiér a ministr financí Jan Fischer.

Nový ministr kultury Jiří Balvín při příchodu do Kramářovy vily poznamenal, že původně své vládní angažmá odhadoval na asi čtyři měsíce. Nyní prý už soudí, že kabinet bude vládnout až do řádných voleb v roce 2014.

"Nepracoval jsem v prognosťáku, netroufnu si odhadnout," poznamenal budoucí ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Ministr zemědělství Miroslav Toman se vyjádřil podobně s tím, že nesází, neodhaduje a neprognózuje. Šéf resortu životního prostředí Tomáš Podivínský čeká, že vláda povede zemi nejméně deset měsíců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…