Nikdy jsem Putina nehájil, na stranu Ruska se nestavím, rozčílil se Ševčík. Ostrá hádka s Láskou vybublala

23.04.2022 11:37

Nejen rusko-ukrajinský konflikt zavdal v pořadu CNN Prima News příčinu k prudké hádce mezi nově zvoleným děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Miroslavem Ševčíkem a senátorem Václavem Láskou (SEN 21). Člen horní komory nařkl děkana, že je příznivcem ruského vůdce. Sám prý používá metody vydírání, proto je prý „ostudou fakulty i VŠE“. Ekonom Ševčík jeho slova označil za lži. Ostrou kritiku, která se na něj po zvolení děkanem valí, nazval „honem na čarodějnice“.

Nikdy jsem Putina nehájil, na stranu Ruska se nestavím, rozčílil se Ševčík. Ostrá hádka s Láskou vybublala
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Nový děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Miroslav Ševčík se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS obhajoval před senátorem Václavem Láskou (SEN 21)

Ekonomický expert hnutí Trikolóra Miroslav Ševčík byl zvolen děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE), stane se jím 1. července. Neměl protikandidáta a hlasovali pro něj všichni členové Akademického senátu.

Kritice čelí kvůli svému obviňování Západu z války na Ukrajině, což celou řadu českých politiků silně pobuřuje. Samotná škola se od výroku nedistancovala.

Také ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová TOP 09) kritizuje situaci na Národohospodářské fakultě VŠE. Kandidaturu Ševčíka označila za „alarmující“, protože podle ní hájí Putina.

V úvodu samotné debaty Ševčík nezapomněl naopak poděkovat stovkám svých podporovatelů z Česka i ze zahraničí. „Dnes mi přišly ze Spojených států podpůrné maily,“ podotkl.

  • Celý záznam pořadu najdete ZDE

Zdůraznil, že proti němu z vysokých míst směřuje řada lží, původcem toho jsou média. „Pak bych chtěl říct, že to, že se tu proti mně udělala kampaň z naprosto nepravdivých údajů, to je prostě zásluhou serveru Seznam Zprávy,“ konstatoval.

V kontextu toho připomněl, že byl do funkce děkana zvolen demokraticky. „Mě zvolili (akademičtí) senátoři, kteří mi v tajné volbě dali všichni hlas, tito senátoři byli také demokraticky zvoleni,“ dodal, že vůbec nechápe, proč je jeho volba tak kritizována.

Na dotaz, jaký má z celé situace pocit, uvedl: „Pocit z toho žádný dobrý nemám, protože mám pocit, že se tady podléhá něčemu, čemu se říká hon na čarodějnice. Znovu opakuji, že to, co o mně píší Seznam Zprávy, není pravda,“ zdůraznil opět Ševčík.

Požádal prý o omluvu jak novináře, kteří píšou lži, tak i ministryni Langšádlovou, ale zatím se k němu ani jedna omluva nedostala. „Žádal jsem o omluvu, jak pana Kubíka, tak pana Koutníka i paní ministryni Langšádlovou. Omluva se zatím ke mně nedostala,“ podotkl Ševčík.

Vzápětí se do Ševčíka ale zostra obul senátor Láska, který kritiku z úst ministryně Langšádlové ještě vygradoval: „Tak já si myslím, že alarmující je už jen to, že působí ve vysokém školství už tolik let, při těch všech skandálech a metodách, které volí. Teď je to celé jenom zostřené tím, že na Ukrajině umírají lidi rukou ruského agresora a pan Ševčík jaksi zavinění Ruska relativizuje a vyjadřuje větší důvěru Putinovi, ruskému prezidentovu, než vlastním tajným službám,“ pokračoval senátor.

„Takže... je to silnější, emočnější, ale jeho zvolení je ostuda, tak abych byl přesný, tak ostudou je celé jeho působení ve vysokém školství i na dané fakultě za poslední léta,“ nebral si Láska vůbec servítky.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Byl ale zvolen demokraticky, Akademickým senátem, který zase zvolili studenti. Nejedná se v takovém případě – slovy Lásky – o „ostudu“ někoho jiného, než právě Ševčíka? „Ne, není,“ odvětil Láska bez váhání a dodal: „Pan Ševčík na té fakultě působí léta způsobem, kdy vydírá, zastrašuje,“ spustil Láska další kanonádu proti děkanovi.

Zde už Ševčík nemohl nereagovat: „To je lež, prosím vás. To je lež,“ kroutil nevěřícně hlavou nad tím, co Láska vypouští z úst. „Dejte mi důkaz. Jediný důkaz,“ žádal.

Senátor Láska místo důkazu odbočil a Ševčíka odbyl slovy, že se nebaví s ním, ale s moderátorkou. „Takže tímto způsobem působí, začal to už před lety,“ dokončil Láska svou větu.

„On je velkým zastáncem svobody slova, když se zavřely dezinformační weby, tak se bil za svobodu slova, ale když ho jeho studenti kritizovali, tak si na ně najal elitního advokáta pana Sokola, který jim posílal předžalobní výzvy a požadoval omluvu. Takže ona svoboda slova je pro něj jen na jednu stranu. On může říkat, co chce, ale běda, když je kritizován,“ popsal senátor, jakými způsoby Ševčík ovládá fakultu.

„Můžeme se teoreticky bavit o tom, že to byla demokratická volba, ale vlastně nebyla, protože lidé, kteří ho volili, jsou výsledkem jeho odporných praktik, které na fakultě léta provozuje,“ trval Láska na svém a připomněl, že někteří studenti proti tomu i veřejně vystoupili.

Ševčík připomněl, že samozřejmě má v rámci svých myšlenek podporovatele i odpůrce. Sám ale trvá na tom, že k tak silnému odporu není sebemenší důvod. „Jestliže je tu proti mně vyprovokována kampaň, která se neopírá o žádné faktum, je lživá... A všichni kritici včetně ministryně se pozastavují nad tím, že byl třeba jen jeden kandidát, tak mi připadá, že tomu vůbec nerozumí. V posledních volbách na všech fakultách naší školy byl pouze jeden kandidát. A mně je to vyčítáno?“ podivil se.

„Jestli je mi vyčítáno něco, co není pravda, musí se zjistit, kde se to objevilo. Nikdy jsem Putina nehájil, mám odpor k válečným konfliktům a k agresi. A když pan Láska říká, že se stavím na stranu Ruska, to také není pravda,“ zdůraznil Ševčík.

Láska následně na dotaz, zda existuje možnost, že by Ševčík nakonec do pozice děkana nebyl v červenci jmenován, uvedl, že to není v jeho kompetenci. „Je ale v zájmu VŠE, aby si to vyřešila. Je ostudou nejen celé fakulty, ale celé VŠE. Měla by se k tomu vrátit a řešit to, když to za posledních dvanáct let neudělala,“ řekl opakovaně.

Ševčík nevidí pádný důvod, aby byl takto ostrakizován. Připomněl, že o mnohém vypovídá také skutečnost, že po dobu jeho působení ve vedení fakulty se fakulta drží v hodnocení ekonomických fakult na stupních vítězů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…