Nizozemci píší o zmláceném číšníkovi. Řeší to i tamní premiér

27.04.2018 18:02

O brutálním napadení číšníka pražské restaurace informují vedle českých také nizozemská média. K celému případu se navíc včera vyjádřil také premiér země Mark Rutte.

Nizozemci píší o zmláceném číšníkovi. Řeší to i tamní premiér
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Dva muži ze sedmičlenné nizozemské „výletní“ skupiny byli zproštěni obvinění hned na začátku procesu, kdy soudce na základě video záběrů konstatoval, že se snažili své kolegy v jejich počínání zastavit. Tři další občané Nizozemska včera od soudu odešli s podmínkou a mají zakázán vstup do České republiky na pět let. Naši zemi potom musí opustit do pěti dní od vynesení rozsudku. Naopak dva hlavní viníci byli vzati do vazby a hrozí jim za napadení až deset let ve vězení.

Celý případ neunikl ani nizozemským médiím. Server De Limburger si všímá původně publikované zprávy, podle které se útoku zúčastnil příslušník policie z Amsterdamu. Mluvčí amsterdamské policie nicméně ve svém vyjádření pro média zdůraznil, že jméno tohoto policisty nefiguruje mezi pěti muži, kteří byli obviněni a tři z nich již odsouzeni. Amsterdamský policista byl naopak jedním z dvojice mužů, kteří se snažili gradaci konfliktu zabránit.

Jak uvádí deník De Telegraaf, k případu sedmi zadržených nizozemských občanů se vyjádřil i premiér země Mark Rutte. „Když vidím, co ti lidé udělali, tak se musím hluboce stydět. Podobné záležitosti jsou velmi špatné pro image naší země v zahraničí,“ cituje vlivný nizozemský deník komentář premiéra a dodává, že napadený číšník byl s vážnými zraněnými odvezen do nemocnice a tři ze sedmi mužů již byli odsouzeni.

Deník De Telegraaf sleduje vývoj případu velmi podrobně a jeho korespondent byl dokonce přítomen včerejšímu rozhodnutí soudu udělit třem útočníkům podmínku a zakázat jim na pět let vstup do České republiky. „Tři podezřelí z těžkého ublížení na zdraví trest přijali a v jejich případně je tak celá záležitost skončená. Dva zbývající muže čeká tvrdí trest a oba již požádali o pomoc nizozemský konzulát v Praze,“ píše zahraniční korespondent listu Rob Savelberg.

„U soudu bylo řečeno, že se za svůj čin stydí a jsou ochotni svoji šestatřicetiletou oběť, která se ocitla v přímém ohrožení života, odškodnit,“ píše Savelberg s tím, že útok na číšníka vyvolal na sociálních sítích v České republice i mezi kolegy číšníka bouři nevole. „Doufám, že ti kreténi z Nizozemska dostanou vysoké tresty,“ cituje dopisovatel deníku De Telegraaf vyjádření jednoho z číšníků restaurace po skončení včerejšího líčení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…