No jo, houkl Babiš zezadu na Kalouska. Ten vytáhl starou věc. A drtil, drtil a drtil

08.07.2020 16:46

Jednání Poslanecké sněmovny o zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun přineslo i ostrá slova předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ještě předtím vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO), který mimo jiné uplynulé období nazval katastrofou.

No jo, houkl Babiš zezadu na Kalouska. Ten vytáhl starou věc. A drtil, drtil a drtil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
„Vláda předkládá Parlamentu návrh úpravy státního rozpočtu na letošní rok a je to již podruhé, co žádáme o úpravu státního rozpočtu. Tentokrát navrhujeme zvýšit deficit na celkem 500 miliard korun. Tento návrh samozřejmě vyvolává celkem přirozeně řadu diskusí a námitek a naši oponenti nám vyčítají, že navrhovaný deficit je nadměrný, že je rozpočet málo úsporný a tak dále. Tato rétorika je samozřejmě v podstatě pochopitelná. Pokud jde o naše oponenty, kteří jsou v opozici, a tak se chová každá opozice, která nemusí nést odpovědnost za svá rozhodnutí,“ uvedl Babiš svůj projev.

„Vláda se takto chovat nemůže, protože vláda musí pečlivě zvážit důsledky takového rozhodnutí. A je to právě vláda, kdo musí řešit problémy, které přináší současná pandemie. A byl bych rád, kdybychom řadu kroků vlády posuzovali s alespoň malou mírou porozumění. Zkusme se trochu zamyslet nad tím, co se stalo, a trochu se vrátit v čase zpět,“ uvedl dále Babiš. 

„Co bychom si asi tak pomysleli, kdyby zde někdo před půlrokem uvedl, že v tomto relativně krátkém čase projdeme krizí takových rozměrů, a nebál bych se použít slova katastrofou, že budeme muset zastavit bezmála celou ekonomiku, zastavit školství, zastavit fungování služeb a vystavit takovému náporu celé zdravotnictví, stejně jako sociální služby, a asi by tomu nikdo neuvěřil. A přesto: stalo se. Nikdo z nás, ani z vládní koalice, ani z opozice, nebyl na takovou zkoušku připraven,“ zmínil Babiš.

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí
„Nikde neexistuje prostor pro takové školení, které vás připraví na takový vývoj. Přesto vláda jako celek musela konat, a já jsem přesvědčen, že vláda konala dobře a první nápor krize jsme zvládli. Nakonec myslím, že to většina našich občanů ocenila, jak o tom svědčí jejich ohlasy. Samozřejmě ne všem se to líbí, ale asi se nejde každému zavděčit. Nyní je před námi asi daleko složitější období v mnoha ohledech. Je asi docela snadné administrativně zastavit nějakou výrobu ze zdravotních důvodů, to je dílo okamžiku. Ale obnovit její chod, ale to je i záležitost na dny, týdny, ale i měsíce. A také, a to bych rád zdůraznil, je zásadní otázkou, zda se můžeme vrátit zpět. Jestli lze posunout běh času zpět do doby před koronakrizí. Právě v této otázce si myslím, že panují poměrně velké rozdíly. Nemálo je těch hlasů, kteří říkají, že svět, a chcete-li ekonomika po koronaviru, už nebude stejný jako dříve, že se nelze vrátit zpět. Je však také nemálo těch, kteří mají pocit, že se lze vrátit zpět, a proto usilují o to najít cestu zpět,“ dodal Babiš, že je otázka, zda vůbec taková cesta zpět existuje. Jestli takové pokusy nejsou odsouzeny k nezdaru, dodal s tím, že je třeba hledět dopředu. „Je třeba hledat novou podobu naší ekonomiky,“ dodal.

Podle něj teprve uvidíme, jestli a jak změnila pandemie zvyklosti lidí, například cestování. „S tím souvisí i struktura pracovních sil. Vidíme, jak jsme dnes zranitelní tím, že nemáme zahraniční pracovníky, a nemůžeme tedy plně rozvinout výrobu tak, jak by bylo potřebné. Tato krize také ukázala, jak vysokou závislost máme na dovozu některých potravin, a to také musíme změnit. V zájmu našich občanů,“ dodal Babiš. 

„Doporučoval bych vyhnout se v současné době nějakým konkrétním číslům a nehledat v těchto katastrofických scénářích senzace. Kdo zpracuje pochmurnější a černější výhled,“ poznamenal dále Babiš s tím, že těžko také budeme předvídat, jaké počasí bude v prosinci. Následně se vyjádřil i ke zprávě Evropské komise, která nám předpovídá pokles ekonomiky. „Myslím, že bychom těmito úvahami měli šetřit. Máme zatím málo věrohodných dat o současnosti a zejména o budoucnosti. Některé takové předpovědi přeci hovoří o rychlé obnově hospodářského růstu,“ seznámil s dalšími čísly Babiš.

„Rozhovory s mnoha manažery mě naplňují optimismem. Vidím, že máme ve firmách zkušené manažery. Naše firmy přece také nestály v uplynulých letech na místě, mnohé se změnily v technologii, v marketingu, ve vývoji, nabraly kvalifikované pracovníky. Lidé ve vedení firem mají nějaké vize o tom, co chtějí a mají dělat. Jsme kreativní národ a jsem přesvědčen o tom, že z toho vyjdeme jako jedni z nejlepších v Evropě,“ dodal Babiš a apeloval na to, aby se nedělaly škrty jako v letech 2011–2013.

„Zadlužíme se nyní dočasně, ale všichni vědí, kam ty peníze jdou. Ale i tak ten dluh koncem roku bude menší, než jsme začali, než jsem se stal ministrem financí. My jsme šetřili, měli jsme nízké deficity. Není pravda, že jsme nevytvořili rezervy,“ láteřil Babiš a věří, že zase budeme v Evropě jedni z nejlepších. „Dívám se do budoucnosti s důvěrou, že se nám problémy podaří překonat a dokážeme obnovit chod našeho hospodářství,“ uzavřel Babiš za potlesku části poslanců.

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí
Po premiéru Babišovi předstoupil před poslance předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten začal reakcí na slova Babiše ohledně škrtů v letech 2011–2013. „Nemohu nevzpomenout na volební kampaň v roce 2013, kdy s panem premiérem v jedné diskusi pořádané Hospodářskou komorou jsem byl pod drtivou palbou jeho kritiky, kdy mně vyčítal, jak strašně...,“ začal Kalousek, když v tu chvíli se za jeho zády od Babiše ozvalo: „No jo...“ Kalousek se však nedal a pokračoval: „Jak strašně moc ty firmy v ekonomice musely šetřit, aby přežily, a jak strašně málo jsem šetřil já, protože kdybychom šetřili víc, říkal, tak jste nemuseli mít žádné deficity. My jsme uměli šetřit v té ekonomice. Vy jste šetřit neuměli, pane ministře, řekl mi tenkrát předseda hnutí ANO, dnešní předseda vlády, za poměrně bouřlivého potlesku podnikatelské veřejnosti, která to tak cítila, a já jsem se tak trochu styděl, protože jsem si říkal: ano, kdyby to bylo politicky možné, rád bych v provozních výdajích šetřil ještě víc, ale už to prostě nešlo. Pan premiér k tomu dodal, že deficit je ztráta, ztráty se netvoří a on kdyby byl na mém místě, tak by žádné deficity neměl, protože by to řídil jako firmu,“ sdělil Kalousek, že si na to nemohl nevzpomenout. Babišovu řeč má prý schovanou a pošle mu ji k ježíšku.

Následně již hovořil o svých výhradách vůči navrhovanému schodku. „137 miliard výdajů, které vláda požaduje schválit navíc, se dá rozčlenit na tři části. Ta jedna část jsou výdaje, které nijak nesouvisejí s koronavirovou krizí. Byť nás vláda přesvědčuje o tom, že je k novele donucena koronavirovou krizí, tak v těch 137 miliardách jsou položky, které s čínským virem a karanténou a následnými ekonomickými problémy nemají vůbec nic společného. To jsou položky na kůrovce, na boj se suchem a to je odchodné pro policisty,“ zdůraznil Kalousek. 

„Tu druhou část můžeme rozdělit na peníze, kde skutečně víme, za co a proč budou utraceny. Pan premiér nám tady říkal, že víme přesně, kam ty peníze půjdou. To víme zhruba tak u poloviny těch položek. Je tam ale celá řada položek, kde nemáme ani tušení, za co budou utraceny, a co hůř, ani tušení nemá vláda,“ řekl Kalousek. Hovořil o bianko šeku, který nemá obdoby. 

„Pokud bychom brali povinnosti poslance opravdu důsledně, tak nemáme právo pro něco takového zvednout ruku. Protože my můžeme zvednout ruku jenom tehdy, když víme, na co to půjde. To nevíme. Stejně tak deset miliard na podporu podnikání. Program, který možná bude efektivní, ale možná také ne, to dneska nikdo neví. Neznáme kritéria toho programu, podle čeho bude vláda vybírat...,“ upozorňoval také Kalousek, že by mohlo dojít k podvodu na voliče. „Protože on nás sem zvolil proto, abychom rozhodli o každé koruně s vědomím, kam půjde. A vy z vás, kteří se chystáte pro toto zvednout ruku, říkáte: my to dělat nebudeme, i když je to naše povinnost, tak my chceme podepsat vládě bianko šek a ať se ta vláda nějak rozhodne,“ zdůraznil. 

„Všimněte si rozporu ve slovech pana premiéra, kdy dokázal říct během dvou minut zcela protichůdné věty. Ta jedna věta byla: Přesně víme, kam ty peníze půjdou. A ta druhá věta zněla: Možná ty výdaje utratíme, možná taky ne,“ pousmál se Kalousek s tím, že to může říct jen někdo, kdo nemá ani tušení o tom, kam chce desítky miliard alokovat, nebo nechce. „Možná že nás něco napadne a pak chceme mít od vás ten bianko šek a pak to tam pošleme. Ale teď to nevíme,“ dodal. 

Následně se rozhorlil také nad tím, že se vláda zatím ani symbolicky nepokusila vyhodnotit efektitvitu dosavadních opatření. „Po těch týdnech, kdy jsou v běhu, bychom se měli snažit alespoň o zvážení efektivity a zejména efektivity do budoucna,“ sdělil Kalousek a hovořil například o programu Antivirus.

„Další věc, která nám vadí na té výdajové straně, je absolutní neochota vlády šetřit, byť jenom jednu jedinou korunu na provozních výdajích rozpočtu v době relativního blahobytu v roce 2019. Já se nechci vracet k těm výtkám pana premiéra v roce 2013, kdy mě ostře vyčítal, jak málo jsem škrtal, ale že by vláda udělala alespoň symbolický pokus o úsporu několika procent provozních výdajů v jednotlivých kapitolách, aby prokázala nějakou sounáležitost s ekonomikou, která nám posílá své daně a na jejíž úkor si půjčujeme, to ji ani nenapadne. Dodnes ani jednu jedinou korunu,“ dodal Kalousek s kritikou, že vládní úřady si žijí, jako by žádná krize nebyla. „To je arogance vůči reálné ekonomice. Tohle by si žádná vláda neměla dovolit,“ zdůraznil. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …