No tedy. Putinův odpůrce, který si přibil šourek k Rudému náměstí, se opět projevil

09.11.2015 13:01

Před několika měsíci se ruský umělec a aktivista Pjotr Pavlenskij v rámci své „performance“ přibil za genitálie ke dlažbě na Rudém náměstí. Nyní postoupil ve svých kreacích o další úroveň, když se pokusil podpálit vstupní dveře vedoucí do budovy ruské Federální služby bezpečnosti.

No tedy. Putinův odpůrce, který si přibil šourek k Rudému náměstí, se opět projevil
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Jste pro obnovení povinné prezenční vojenské služby?

87%
13%
hlasovalo: 12878 lidí

Jeho manželka Oxana následně serveru Mediazone sdělila, že Pavlenského počin byl uměleckým představením, což se u moskevské policie ovšem nesetkalo s příliš velkým pochopením. Kritik Putinova režimu byl totiž v průběhu svého uměleckého vystoupení nemilosrdně zatčen. S tímto vyústěním z logiky věci počítal, takže se ani nepokoušel o útěk. Po zatčení byl převezen na policejní stanici, kde mu bylo sděleno obvinění z výtržnictví. V souvislosti s tímto případem potom byli na stanici přivedeni jako „očití svědci“ také novinář opoziční televize Dožď Vladimir Romenskij a novinářka Nigina Berojevová.

Celý text  v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Pavlenského kousek vzbudil zejména mezi opozičními aktivisty a novináři značné pozdvižení. Fotografii hořících dveří na svém blogu publikoval známý opoziční bloger Ilja Varlamov. Na svém twitterovém účtu zase o celé události informoval zástupce šéfredaktora opoziční rozhlasové stanice Echo Moskvy Vladimir Varfolomejev. Video potom ze své akce zveřejnil i samotný Pavlenskij, který byl mimochodem za své umělecké projevy souzen již v minulosti, když například postavil z pneumatik barikády na jednom z mostů v Petrohradu a zapálil je. Jindy zase v reakci na občanskou válku na Ukrajině bouchal kladivem na kov, aby dle svých slov reprodukoval zvuky z Majdanu.

Před třemi lety si zase kontroverzní umělec zašil u katedrály u Kazaně svá ústa, v reakci na odsouzení anarchistek z Pussy Riot. V květnu 2013 si v blízkosti zákonodárného shromáždění v Petrohradu svlékl své šaty na veřejnosti a lehl si nahý do stočeného ostnatého drátu. Tato performance měla dle jeho vyjádření symbolizovat „lidskou existenci v represivním právním systému“. Největší pozornost si ale získal svým uměleckým činem, v rámci něhož přibil k dlažbě na Rudém náměstí své pohlavní orgány. Incident byl úřady vyhodnocen jako výtržnictví, ale nakonec byl případ pro nedostatek důkazů uzavřen bez dalšího potrestání. V říjnu loňského roku se potom Pavlenskij inspiroval u impresionistického malíře Vincenta van Gogha. Ovšem s tím rozdílem, že si na rozdíl od nizozemského klasika uřízl pouze část svého ucha.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…