No to jsou čísla: Lidé otevřeně řekli, co si myslí o Sobotkovi a Babišovi

07.07.2015 9:31

Přísloví „Zloděj křičí chyťte zloděje“ trochu připomínal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když burcoval svůj ministerský tým slovy „Potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry“. Server Blesk.cz si totiž zadal u agentury Phoenix Research průzkum. Ten zjistil, že česká vláda je líných kaprů plná. A za jednoho z nich lidé označili dokonce samotného premiéra.

No to jsou čísla: Lidé otevřeně řekli, co si myslí o Sobotkovi a Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Server nechal veřejnost oznámkovat jednotlivé členy vlády pomocí rybí stupnice. Agentura Phoenix Research se dotazovala reprezentativního vzorku 791 respondentů od 25. června do 1. července. Kromě líných kaprů a dravých štik dostali lidé ještě dvě další možnosti: útočnou piraňu a leklou rybu.

A k čemu průzkum došel? Piraňa a leklá ryba je ve vládním rybníku jediná, štiky jsou jen čtyři, zato hned desítku ministrů mají lidé za spokojené líné kapříky. Výjimku dostala Kateřina Valachová (za ČSSD), která je ve vedení ministerstva školství jen několik dní.

Premiéra mají lidé nejčastěji za líného kapra, a to ve třetině případů. Naopak pro 30 procent respondentů je dravou štikou. A pro čtvrtinu naopak leklou rybou. Jako útočnou piraňu ho vnímá pouze jeden člověk z osmi.

„Ekonomika rekordně roste, nezaměstnanost klesá, roste minimální mzda, urychlili jsme čerpání evropských fondů, ale stále je co zlepšovat. Beru výzkum jako motivaci,“ reagoval Sobotka na výsledky průzkumu.

Podle ředitele Phoenix Research Jana Kubáčka občanům u premiéra chybí energické vystupování, zadávání úkolů ministrům a zřetelnější bilancování jejich práce. „Tedy skutečná premiérská ‚lídrovská‘ role,“ řekl.

Babiše lidé nejčastěji vnímají jako piraňu

Vicepremiéra Babiše vnímají lidé nejčastěji jako piraňu, a to ve 45 procentech případů. Další dvě pětiny respondentů ho označily jako dravou štiku. Za líného kapra ho má jen 12 procent oslovených. Možnost leklé ryby v Babišově případě zaškrtla jen tři procenta oslovených.

„Andrej Babiš si hodnocení získal především pro svou slovní razanci. Lidem se líbí, že mu rozumí, že mluví ostře, jasně a stručně. Oceňují i to, že se často vyhýbá nic neříkající ‚politické hatmatilce‘. Mnohým se líbí i jeho solitérní rozhodování a energičnost. Výsledky už neřeší,“ dodal k Babišovým výsledkům Kubáček.

Z průzkumu také vyplývá, že dravé štiky jsou podle veřejnosti čtyři: ministr vnitra Milan Chovanec, šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (všichni ČSSD) a konečně nestraník za ANO ve vedení resortu spravedlnosti Robert Pelikán.

Nejpřesněji do kategorie „kapr“ zapadá ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a lidovecký šéf ministerstva kultury Daniel Herman. Za líné kapry je označily dvě třetiny respondentů. Zhruba polovina lidí tak vnímá i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…