No, ty ruské počítačové útoky... Ono to asi bylo jinak, řekla firma, která přinesla skandální odhalení. A odvolala

30.03.2017 11:47

Americká firma zabývající se kybernetickou bezpečnostní CrowdStrike odvolala některá svá dřívější tvrzení o účasti ruských hackerů na kampani, jejímž cílem bylo ovlivnit výsledek loňských prezidentských voleb ve Spojených státech, píše Hlas Ameriky.

No, ty ruské počítačové útoky... Ono to asi bylo jinak, řekla firma, která přinesla skandální odhalení. A odvolala
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

V prosinci loňského roku vedení společnosti CrowdStrike uvedlo, že má důkazy svědčící o tom, že se Rusové nabourali do ukrajinských zbraňových systémů, což vedlo k těžkým ztrátám houfnic potřebných k válce s proruskými separatisty.

Společnost CrowdStrike se měla údajně opírat o analýzu Mezinárodního institutu pro strategická studia, který každoročně zveřejňuje studii popisující sílu a bojovou schopnost jednotlivých vojenských skupin operujících po celém světě.

V úterý ovšem novináři z Hlasu Ameriky kontaktovali zmíněný institut, jehož vedení jim sdělilo, že jej společnost CrowdStrike nikdy nekontaktovala.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž informovalo o tom, že ke zmíněným ztrátám ve zbraňovém arzenálu a hackerským útokům na jejich systémy nikdy nedošlo.

Společnost CrowdStrike jako první spojila hackerské útoky na počítačové systémy americké Demokratické strany s ruskými tajnými službami, nicméně od té doby mnoho expertů na kybernetickou bezpečnost zpochybnilo její závěry. Nejvíce kritiky sklidila společnost od některých republikánů, kteří tvrdí, že kritika Kremlu je přehnaná.

Spoluzakladatel společnosti Dmitri Alperovitch po zveřejnění zprávy o Ukrajině uvedl, že zpráva obsahuje důkazy o ovlivňování amerického volebního procesu ze strany Ruska. Podle Alperovitche společnost CrowdStrike odhalila malware používaný skupinou „Fancy Bear“, která je napojena na ruské tajné služby.

„Minulý týden ovšem společnost CrowdStrike některá svá stěžejní obvinění odvolala,“ píše Hlas Ameriky.

„Společnost ze svých prohlášení odstranila část týkající se ztráty 80 % sovětských D-30 houfnic, kterou měla údajně ukrajinská armáda utrpět kvůli ruským hackerům. V nově upravené zprávě stojí, že došlo ke ztrátě pouze 15 až 20 %, a to ve vojenských operacích.“

Původní zpráva americké kybernetické společnosti byla zveřejněna 22. prosince minulého roku. Její novější verze je přístupná od 23. dubna 2017.

V e-mailové korespondenci mezi tiskovou mluvčí společnosti Ilinou Dmitrovou a novináři z Hlasu Ameriky Dmitrova uvedla, že nové odhady ztrát ukrajinské artilerie byly výsledkem debaty s výzkumným pracovníkem dříve zmíněného Mezinárodního institutu pro strategická studia Henrym Boydem.

Nově upravená zpráva prý nicméně „nikterak nezpochybňuje tvrzení, že skupina Fancy Bear implantovala malware do aplikace vyvinuté ukrajinským vojenským důstojníkem používané v houfnici D-30“, uvedla tisková mluvčí společnosti.

Dmitrova dále uvedla, že i americká FBI a další tajné služby došly k závěru, že někteří ruští aktéři stáli za hackerskou kampaní proti Demokratické národní komisi z loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…