Noční Kyjev pod útokem ruských dronů

10.09.2023 10:48 | Monitoring

V noci na neděli vypustily ruské síly drony nad Kyjev, ukrajinské síly protivzdušné obrany zničily přes dvě desítky z nich. Na několik čtvrtí Kyjeva spadly jejich trosky a způsobily požáry, píše o tom list Ukrajinská pravda.

Noční Kyjev pod útokem ruských dronů
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

„Trosky spadly ve Svjatošynském, Ševčenkovském a Podolském okrese hlavního města. Všechny služby jsou na cestě. Další podrobnosti později,“ uvedl na serveru Telegram Vitalij Kličko, starosta Kyjeva.

„Ukrajinské systémy protivzdušné obrany v Kyjevě a v regionu zasahovaly v noci proti ruským bezpilotním letounům šáhid. V tuto chvíli nejsou žádné informace o obětech,“ píše Ukrajinská pravda.

„Záchranné služby jsou na cestě. V Podolském okrese spadly trosky na volné prostranství. Hasiči a záchranáři pracují. Nejsou tam žádné oběti ani poškozené budovy,“ sdělil kyjevský starosta v prohlášení.

Později Kličko upřesnil, že v Podilském okrese je jedna oběť v důsledku „akutní stresové reakce“ a že je v péči lékařů. Podle náčelníka kyjevské městské vojenské správy Serhije Popka trosky poničily auta, elektrické vedení trolejbusů, silnice, střepiny zasáhly také byt v několikapatrové budově v Ševčenkovském okrese. Majitelé požár uhasili sami.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených na svém facebooku píše, ze Rusko na Ukrajinu vyslalo nad Kyjev 33 dronů šáhid, ukrajinská protivzdušná obrana jich měla zjistit celkem 26.

Ruské ministerstvo obrany na svém profilu na serveru Telegram dnes ráno uvedlo, že v noci sestřelilo osm dronů nad vodami Černého moře poblíž pobřeží Krymu a zneškodnilo vojenské čluny útočící na tento poloostrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vítr se obrací?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOdborář1 , 10.09.2023 12:18:40
Tak jsem se v tomto příspěvku dočetl, že úspěšnost sestřelů Šahydů je cca 70/80 %. Něco podobného napsali i na seznamu. Ale ještě nedávno Ukrajinci hrdě v Ukr. Pravdě vyhlašovali, že sestřelili ne 100 % ale rovnou 120 % Ruských vypuštěných raket a dronů. Jak stachanovci na Dombase! Jaká je tedy realita? Máme dělit počet sestřelů 2 či 3? Skoro to připomíná tu pohádku 7 jednou ranou. Řekl bych, že západní média začínají připravovat veřejnost na nějakou formu odchodu západu z Ukrajiny a Ukrajinskou skrytou kapitulaci. Nasvědčují tomu i ty přibývající zprávy o Ukrajinských obětech. Nějak se to zdůvodnit musí. Nejlépe přes přes humanitu. Drony Šahyd jsou poměrně pomalé cíle, relativně snadno sestřelitelné. Jenže Rusové vždy kombinují více druhů zbraní. Takže Ukrajina plýtvá drahými střelami, kterých má navíc málo, na levné a pomalé drony, či zastaralé střely které Rusko používá po vyčištění skladů po Sovětském svazu. Některé nemají dokonce ani hlavici. Pak přiletí ty skutečné smrtící střely. Do nedávna to popírali, a teď najednou mluví skoro pravdu? Co je za tím? Kolaps Ukrajiny? Problémy západu a USA? Zákulisní diplomacie? Rovněž historky o Ukrajinských vítězstvích a Ruské neschopnosti a zbabělosti nějak utichli!! Můj názor jen že západ se pokouší na poslední chvíli konflikt zastavit protože Ukrajina je před akutním selháním státu i fronty. Otázka je, za jakou cenu -Rusové budou ochotní k ústupkům?

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…