Nord Stream? Dohoda? Nikdo nezmínil. Pavel Janeček si všímá okolností odjezdu emíra

07.10.2022 11:57

Náhlý a nečekaný noční odlet katarského emíra z Prahy zpět do vlasti vzbudil spoustu reakcí na tuzemské i mezinárodní scéně. S odstupem času to vypadá, že za ním byla nevole evropských státníků k přítomnosti katarského emíra na čtvrteční slavností večeři, která se konala na Pražském hradě. Následky tohoto kroku však mohou být pro Českou republiku velmi vážné.

Nord Stream? Dohoda? Nikdo nezmínil. Pavel Janeček si všímá okolností odjezdu emíra
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s katarským emírem Tamímem bin Hamadem Al Tháním

Již dříve jsme psali, že zmíněnou situaci okomentoval i bývalý prezident Václav Klaus, který se s emírem také setkal.

Z jeho pohledu emír primárně nepřiletěl za českými politiky, ale za politiky z celé EU a když se dozvěděl, že se na summit nedostane, zase odletěl. „To, že oni si ho napřed pozvou, ale pak ho na ten summit nepustí, tak je celkem pochopitelné, že se urazil,“ sdělil Klaus.

Naznačil ještě, že se z pohledu EU nejednalo o šťastné rozhodnutí.

„Když Evropa nemá plyn, tak by si měla předcházet někoho, kdo jí ten plyn může dodávat,“ dodal totiž ještě.

K emírově spěšnému odletu se z hlediska energetického vyjádřil i Vladimír Budinský, energetický expert, předseda spolku Konec uhlí – Nová energie, bývalý ministr a zároveň prezident Zaměstnaneckého svazu důlního a naftového průmyslu.

„Skandál, který může ohrozit dodávky LNG pro ČR. Katarský emír, kterého jsme si pozvali, odletěl, protože naše diplomacie nedokázala vyhovět jeho žádosti stát se oficiálním účastníkem summitu a zúčastnit se slavnostní večeře pro asi padesátku státníků, neboť to Brusel nepovolil,“ napsal na svůj Twitter a doprovodil to grafem, který zdůrazňuje roli Kataru při zásobování LNG plynem.

S tím, že jde o skandál, souhlasil také již zmiňovaný Václav Klaus.

„Když my dopustíme, aby se na našem území stala takováto věc, tak nevím, co si o tom myslet. Je to blbost. Je to ukázka nezájmu našich politických věrchušek o řešení situace. Je to velmi neobvyklé. Je to taková urážka. To se za dobu státních návštěv nestává,“ dodal ještě k emírovu odletu bývalý prezident.

Na nebezpečí plynoucí z diplomatického skandálu právě pro budoucnost našich dodávek plynu upozornil také Pavel Janeček, bývalý předseda představenstva v Pražské plynárenské.

„Summit v Praze má mimo jiné dva nesouvisející aspekty. Emír z Kataru odjel a nikdo veřejně neoznámil podpis alespoň smlouvy o smlouvě budoucí o dodávkách plynu. Nikdo nezmínil exploze Nord Streamu,“ diví se Janeček.

„Jaké to má dopady na dodávky plynu do ČR 2023,“ ptá se následně varovně s obavami o budoucnost těchto dodávek.

Katarský emír opustil naše území po prvním dni oficiální návštěvy, která měla být původně dvoudenní. Podle některých zdrojů mu měla být přislíbena účast na státní večeři pro několik desítek státníků, kteří do ČR přijeli. Další zdroje mluví o tom, že představitelé Evropské unie si nepřáli, aby se katarský politik zmíněné večeře zúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…