Notre-Dame: Ovčáček se směje tradičním médiím, čas mu dal za pravdu

09.08.2019 12:36

K jedné ze sporných fotografií, které kolovaly na sociálních sítích během dubnového požáru pařížské kadetrály Notre-Dame, se po několila měsících vrací prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Konkrétně se jedná o obrázek dvou údajných muslimů, kteří se smějí, zatímco katedrála za jejich zády hoří. Dlouze se diskutovalo o tom, zda je fotografie skutečná, či nikoli. Nyní je jasno. Snímek je pravý a Ovčáček se velmi baví nad tím, že se britský tradiční deník The Guardian omlouvá webu Sputnik za to, že jej označil za falešný.

Notre-Dame: Ovčáček se směje tradičním médiím, čas mu dal za pravdu
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Fotografie dvou smějících se mužů před hořící katedrálou Notre-Dame se na sociální síti Facebook objevila 16. dubna. „Muslimové se smějí, zatímco Notre-Dame hoří,“ stálo v jejím popisku. V Čechách s fotografii přišel jako první web Sputnik. V podobném duchu ji pak sdílelo například hnutí SPD či extremistické hnutí Pro-Vlast.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Nad tím, že deník The Guardian mylně analyzoval fotografii jako nepravou, si mne Ovčáček škodolibě ruce. Fotografii dvou můžů totiž britský tradiční deník ve své instagramové sérii „Fake or Real“ označil za manipulaci s odvoláním na americké odborníky.

Ovčáček nyní Twitteru však informoval, že tento týden přišel Sputnik s tím, že deník Guardian se na Instagramu údajně omluvil za to, že fotografie dvou usmívajících se mužů před hořící Notre-Dame označil za falešné.

Snímek dvou mužů byl v řadě případů využit ke vzniku nejrůznějších konspiračních teorií, které dávaly smějící se mladíky do souvislosti se vznícením katolické katedrály. „Dva lidé stojící vepředu jsou do fotografie vloženi,“ popisoval tehdy fotografii například ředitel Národního centra pro mediální forenzní vědu University Colorado Denver Catalin Grigoras.

Analýzou této fotografie vědci centra zjistili, že muži vepředu do fotografie nepasují. Falešná fotografie byla používána jako důkaz k tvrzení, že oheň v katedrále je teroristickým útokem, a podporovala protimuslimskou hysterii. Nakonec se však nepotvrdilo ani to, že se jedná skutečně o muslimy. Webu Sputnik byl minulý měsíc zakázán vstup na londýnskou konferenci o svobodě médií, protože se podle vládních orgánů podílejí na šíření dezinformací.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…