Nouzový stav. A Fiala vytáhl další věci. Rusko válčí a tak se pohnou i Dukovany

02.03.2022 19:09

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády předstoupil před zástupce tisku. Oznámil, že vláda zřídila post zmocněnce pro oblast médii a dezinformací. „Čelíme dezinformacím přicházejícím z Ruska,“ upozornil. Vláda schválila vyhlášení nouzového stavu, platit bude od pátku. Chystá i přípravu tendru na dostavbu Dukovan.

Nouzový stav. A Fiala vytáhl další věci. Rusko válčí a tak se pohnou i Dukovany
Foto: Repro ČT24
Popisek: Petr Fiala, 2.3.2022

Úvodem předseda vlády ujistil občany, že se nemusí obávat o svou bezpečnost.

„Jsme si vědomi, že ve společnosti s ruskou agresí se objevují obavy. Lidi cítí nejistotu, strach, je to pochopitelné. Mnohé generace se s touto situací nesetkaly. Děje se to kousek od naší země. Chtěl bych všechny občany ujistit, že nemusí mít strach, že na našem území žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině nehrozí,“ prohlásil premiér Fiala.

„Je proti nám vedena dezinformační válka. Přistoupili jsme ke schválení statutu vládního zmocněnce pro oblast médii a dezinformací,“ oznámil premiér vzhledem ke stupňování dezinformačních kampaní.

„Vzhledem k tomu, jakým dezinformačním útokům, které jsou řízeny z Ruska, musíme čelit, jsme se rozhodli tuto pozici zmocněnce zřídit už teď na dnešním jednání vlády,“ doplnil, že místo bude obsazeno v nejbližších dnech.

Vláda rozhodla o zavedení nouzového stavu. „Nouzový stav bude platit od pátku. Zavádíme jej čistě z technických důvodů, abychom byli schopni zvládnout příliv uprchlíků, kteří přicházejí z válkou poničené Ukrajiny. Nijak se nedotkne českých občanů,“ upřesnil.

Premiér ohlásil přípravu tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. „Vláda také z hlediska dění, cen energií a energetické samostatnosti dnes odsouhlasila, aby ministr průmysl a obchodu podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na dostavbu Dukovan,“ sdělil premiér Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…