Nová Putinova expanze, píše západní agentura. Úplně mimo Ukrajinu

28.01.2023 11:29 | Ze sítí

Prezident Ruské federace Vladimir Putin naznačil, že se chce zabývat ruskými nároky na část mořského dna Severního ledového oceánu. Chce tak rozšířit hranice ruského kontinentálního šelfu. Tyto snahy znepokojují jak ruské sousedy, tak státy NATO, které v Arktidě poslední dobou uskutečňují vojenská cvičení větší měrou než dosud.

Nová Putinova expanze, píše západní agentura. Úplně mimo Ukrajinu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Prezident Vladimir Putin v pátek jednal s nejvyššími bezpečnostními činiteli o stavu snah Ruska legálně rozšířit vnější hranice svého kontinentálního šelfu v Severním ledovém oceánu.

Napsala to agentura Reuters v článku „Putin diskutuje o ruském nároku na obrovský kus mořského dna Severního ledového oceánu“. Rusko podle Reuters již dříve podalo do OSN žádost o předefinování svého kontinentálního šelfu. Důvodem mají být obrovské zásoby nerostných surovin, které oceán ukrývá, především zásoby ropy a plynu.

To se ale nelíbí Kanadě a Dánsku, tyto státy mají v oblasti také svoje zájmy, nehodlají se jich jen tak vzdát a ambicemi, které zazněly z Putinových úst, jsou znepokojeny. Jejich znepokojení je o to větší, že loni v únoru vyslalo Rusko na Ukrajinu desítky tisíc vojáků v rámci své invaze.

Je namístě dodat, že i členské státy NATO v posledních letech zintenzivnily arktická vojenská cvičení, protože Rusko rozšířilo a obnovilo svou vojenskou infrastrukturu v regionu.

Zdroj: www.geografie.upol.cz

O co vlastně jde, pokud mluvíme o tzv. kontinentálním šelfu?

Kontinentální šelf je podle mezinárodního práva definován jako oblast typicky mělké vody hraničící s břehem země, která je považována za rozšíření jejího území, což zemi umožňuje využívat její přírodní zdroje.

„Máme dnes několik důležitých otázek, kolegové, týkajících se jak domácí agendy, tak otázky vnější hranice ruského kontinentálního šelfu v Severním ledovém oceánu. Pusťme se do práce,“ citoval podle Reuters Putinova slova oficiální web Kremlu.

Další podrobnosti o schůzce nebyly zveřejněny. Jisté ale je, že jednání se zúčastnili vysoce postavení představitelé Putinova režimu, včetně ministra obrany Sergeje Šojgu a šéfa zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…