Nová německá výzbroj pro českou armádu? Skvělá zpráva, chválí expert a oceňuje Fialu s Pojarem

07.05.2022 11:30

Dodávky zbraní na Ukrajinu neustále pokračují. Například ve čtvrtek český premiér Petr Fiala (ODS) o tom hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem. Píše o tom server Novinky.cz s tím, že je to šance i pro Česko. V čem?

Nová německá výzbroj pro českou armádu? Skvělá zpráva, chválí expert a oceňuje Fialu s Pojarem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Petr Fiala i Olaf Scholz hovořili o dodávkách zbraní pro Ukrajinu – a to těch německých výměnou za sovětské. Ty by mohla Česká republika dodat do země – a tím by ČR mohla získat novější vybavení. „Mohla by to být skvělá zpráva,“ uvedl expert na obranu Milanu Mikulecký. 

„České republice se otevírá historicky jedinečné okno, kdy za pomoci spojenců může relativně levně a rychle přejít ze zastaralé sovětské techniky na techniku novější a současně kompatibilní s našimi partnery v NATO,“ poznamenal Mikulecký a pochválil premiéra i jeho poradce Tomáše Pojara. 

Zároveň však varoval před tím, že ďábel bývá ukryt v detailech a veřejně zatím není známo, co tato nabídka obsahuje. Není totiž jasné, zda by Česko mohlo získat obrněné transportéry či tanky. Spekuluje se o možné dodávce Marderů.

Na Ukrajinu by pak mohlo odejít také 50 tanků Leopard 1. „Tak to bych vnímal jako něco mezi špatným vtipem a vlastizradou. To by byl krok zpět i proti současným T72M4CZ. Vždyť je to tank, který se začal vyrábět již v roce 1965," poznamenal k tomu však Mikulecký. Spekuluje se však také o Leopardech 2. 

Závěrem pak Mikulecký také hovořil o tom, že pokud by německá strana byla ochotná vyjednávat o jiných typech techniky, napadá ho rovněž šance zbavit se starých vrtulníků a místo nich získat EC 145 ve vojenské verzi. Co se týče vázání se obrany na Německo, to není podle Mikuleckého v delším časovém horizontu rozumné. On sám by preferoval větší kompatibilitu s americkou armádou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…