Nová postava kauzy Rath? Exposlanec, za kterým měl jet hejtman s krabicí

02.06.2012 7:05

V kauze Davida Ratha měl Michal Pohanka původně pouze postavení „čekajícího pacienta“. V osudné pondělí večer se měl sejít s Davidem Rathem v jeho domě v Hostivici, aby mu středočeský hejtman změřil tlak. Nakonec však ošetřujícímu lékaři, který nesl krabici s penězi, zkřížila cestu zásahová jednotka a místo za pacientem putoval na výslech a posléze do vazby. Nyní to však vypadá, že byl do „průšvihu“ namočen více, než jen jako náhodný svědek.

Nová postava kauzy Rath? Exposlanec, za kterým měl jet hejtman s krabicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle MF DNES se nyní ukazuje, že Pohanka měl možná s Rathem a jeho spolupachateli společný byznys. Jeho jméno se prý objevuje i ve vyšetřovacím spise. Především v souvislosti se zakázkami na dodávky techniky do kladenské nemocnice.

V této souvislosti již čelí obvinění z korupce náměstek ( a partner) ředitelky kladenské nemocnice Petr Kott a zástupce firmy Puro- Klima Martin Jireš. Ten měl Kottovi předat čtyřmilionový úplatek. V souvislosti se zakázkami na vybavení nemocnice však policie prověřuje i další firmy.

Vodítkem jí jsou i odposlechy, na kterých se náměstek Kott o některých dodavatelích vyjadřoval slovy „to jsou firmy od Pohanky“. S ředitelkou Pancovou se prý o někdejším sněmovním „přeběhlíkovi“ v této souvislosti bavil opakovaně.

Firmy od Pohanky

Pohanka tvrdí, že Kotta ani Pancovou nezná a s Rathem se v posledních letech stýkal jenom jako se svým lékařem. „On je skvělý internista a moc mi pomohl,“ řekl Pohanka MF DNES. Jakékoliv jiné účely svých vztahů s hejtmanem však popírá. „Občas jsme si něco řekli, občas chtěl znát můj názor. Ale rozhodně jsme se nebavili o žádných zakázkách,“ ujišťuje.

Michal Pohanka byl v minulosti blízkým spolupracovníkem Davida Ratha. Působil například jako jeho náměstek na ministerstvu zdravotnictví. MF DNES poznamenává, že v této době měl pověst člověka, který se mezi zdravotníky pohybuje velmi obratně a dovede leccos zařídit. Proto se také jeho jméno objevilo už v řadě kauz, spojených se zdravotnickým byznysem. Nic nelegálního mu však nikdy nebylo prokázáno.

S Rathem se rozešel, když v lednu 2007 coby „přeběhlík“ podpořil vládu Mirka Topolánka. Od té doby na něj Rath na veřejnosti často verbálně útočil.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…