Nová studie o tom, jak řádí džihádisté v Evropě. Statistiky, které vás vyděsí

02.04.2016 8:53

Nezávislý think-tank International Centre for Counter-Terrorism – The Hague (ICCT) včera publikoval obsáhlou studii, která se zabývá působností džihádistů na území Evropské unie. Některá zjištění ICCT jsou skutečně alarmující.

Nová studie o tom, jak řádí džihádisté v Evropě. Statistiky, které vás vyděsí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

Autoři studie čerpali své informace na ministerstvech, od zpravodajských služeb a jiných vládních agentur působících ve třiadvaceti zemích Evropské unie. Podle jejich zjištění doposud zemřelo na syrských a iráckých bojištích asi šest set evropských džihádistů, což představuje asi 14 % z jejich celkového počtu odhadovaného na 3 900 až 4 300. Zpráva uvádí, že téměř 90 % evropských džihádistů pochází z větších metropolí. Téměř tři tisíce jich jsou z Francie, Belgie, Velké Británie a Německa. Nejvíce islamistů v přepočtu na jednoho obyvatele „dodala“ Belgie.

Podle ICCT se zpět na evropský kontinent vrátilo asi 30 % džihádistů. „Přesně profil evropského džihádisty však není možné představit. Víme pouze, že džihádisté ženského pohlaví tvoří asi 17 %. Ještě méně informací máme stran jejich vztahu k víře. Podle odhadů by konvertité mezi nimi mohli tvořit šest až třiadvacet procent. Tyto údaje se v jednotlivých sledovaných zemích Evropské unie liší. Stejně tak nebylo prokázáno, jaký vliv mají na radikalizaci bojovníků Islámského státu z Evropy jejich rodinný stav či historie spáchané trestné činnosti,“ uvádí zpráva nizozemského think-tanku.

Celou obsáhlou studii máte k dispozici v angličtině ZDE.

Jak již bylo zmíněno, nejvíce džihádistů pohybujících se na bojištích v Sýrii a Iráku v přepočtu na jednoho obyvatele pochází z Belgie. Odhady jejich počtu kolísají mezi 420 až 516. Přibližně polovina z nich se pravděpodobně stále aktivně účastní bojů po boku Islámského státu. Zpět do Belgie se jich mohlo vrátit pět desítek až sto třicet. Průměrný věk belgického džihádisty se pohybuje kolem pětadvaceti. Věková skupina všech islamistů má však značně široké rozpětí a úřady zaznamenaly jak čtrnáctiletého, tak téměř sedmdesátiletého džihádistu.

Česká republika je podle studie ICCT jednou z mála členských zemí EU, odkud zatím do Sýrie a Iráku neodjel ani jeden džihádista. Takovou pozitivní statistikou se nemohou pochlubit překvapivě Estonsko, Litva, Chorvatsko, Slovinsko a dokonce ani Polsko, které registruje asi dvě až čtyři desítky džihádistů bojujících v Sýrii nebo Iráku. Hůře než Česká republika je na tom v tomto ohledu i sousední Slovensko, kde mají zpravodajské služby informace o šesti bojovnících se slovenským pasem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…