Nová vedení pražských městských částí ruší projekty předchůdců

06.01.2015 14:39

Nová vedení pražských městských částí ruší první projekty svých předchůdců. V Horních Měcholupech nebude plánované dvoupatrové parkoviště a u metra Háje v Praze 11 parkovací věž pro kola. Vedení Prahy 12 chce revidovat nevýhodné smlouvy nebo začít budovat chybějící kanalizaci. Po podzimních volbách se úplně změnilo vedení sedmi z 22 městských částí.

Nová vedení pražských městských částí ruší projekty předchůdců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

V Horních Měcholupech radnice nebude dál investovat do projektové přípravy dvoupodlažního parkoviště v Milánské ulici. "Práce na realizaci parkoviště zastavujeme ve chvíli, kdy už bylo na projektování vynaloženo zhruba 2,6 milionu korun," uvedl zástupce starosty pro územní rozvoj a dopravu Marcel Pencák (Patnáctka – náš domov). Městská část chce jednat o předčasném ukončení smlouvy, které by mohlo ušetřit asi tři miliony korun.

Projekt parkoviště není ekonomicky výhodný

Náklady na stavbu se 160 parkovacími místy měly podle Pencáka být asi 100 milionů korun. Nové vedení Prahy 15 se domnívá, že projekt není ekonomicky výhodný a po dobu stavby by velmi omezil možnosti parkování v okolí. Parkování chce vyřešit lepší organizací a zpřístupněním stávajících parkovacích ploch.

Ještě před koncem roku zrušilo nové vedení Prahy 11 plánovanou výstavbu parkoviště pro bicykly. Věž u stanice metra C Háje měla radnici vyjít zhruba na 9,5 milionu korun, podle nového starosty Jiřího Štylera (Hnutí pro Prahu 11) je ale zbytečná. Kromě cyklověže radnice zrušila vypsané výběrové řízení na péči o zeleň za 200 milionů korun kvůli námitkám uchazečů proti diskriminačním podmínkám tendru.

Místo zelené plochy bude nová, větší školka

Praha 6 má po volbách nové plány s nevyhovující mateřskou školou ve Vokovicích. Původní vedení radnice, které pozemky mezi výškovými budovami nedaleko Šáreckého údolí koupilo, chtělo nedaleko školky zbourat někdejší jesle a vybudovat zelenou plochu. Odhad nákladů se pohyboval kolem 11 milionů korun. Nové vedení chce také budovu zbourat, na jejím místě ale postaví novou školku s větší kapacitou. Součástí plánu je vybudování komunitního centra a oprava parku v okolí staveb.

Nové vedení Prahy 7 odmítlo stavbu polyfunkčního objektu na Ortenově náměstí, za kterou chtělo bývalé vedení radnice utratit 150 milionů korun. Místo osmipatrové budovy, která měla sloužit pro sociální bydlení, vznikne mateřská školka.

Na Praze 12 chtějí  některé projekty "rozmrazit"

V Praze 12 naopak chtějí začít s projekty, které minulé vedení zmrazilo. "Ať už jde o diskusi o umístění nové radnice nebo realizaci kanalizace v oblastech, kde zoufale chybí," řekla ČTK starostka Daniela Rázková (Změna pro Prahu 12). Prověřit chce také nájemní smlouvu soukromé školy v objektu bývalé základní školy v majetku městské části.

Po podzimních komunálních volbách zůstalo vedení městských částí většinou ve stejném nebo podobném složení. K úplné obměně došlo jen v Praze 4, 6, 7, 8, 11, 12 a 15. Uspěla většinou místní hnutí, často s kandidáty Trojkoalice (KDU-ČSL, SZ a STAN) nebo hnutí ANO. Změny často kopírovaly vývoj na magistrátu, kde koalici vytvořily ANO, ČSSD a Trojkoalice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…