Nová vláda podle Okamury ve skutečnosti šetřit nechce

16.11.2021 17:03 | Ze sítí

„Podporuje Green Deal EU, nepřizpůsobivé, politické neziskovky a solární barony,“ uvedl Okamura na sociální sítí. Dalším důkazem, že nová vláda šetřit nebude, je podle předsedy SPD také to, že budou vytvořeny pozice tří ministrů navíc oproti dosavadní vládě. „Přitom před volbami hlásali, že budou provádět úspory v provozních výdajích státu,“ dodává Okamura.

Nová vláda podle Okamury ve skutečnosti šetřit nechce
Foto: CNN Prima News
Popisek: Tomio Okamura v předvolební debatě na CNN Prima News

Jenom v počtech tří ministerských postů navíc to jsou podle Okamury další vícenáklady ve výši mnoha milionů korun ročně. „Navíc mediální vyjádření jejich zástupců a kandidátů na budoucí ministry v oblastech plánovaných škrtů jsou diametrálně rozdílná. Nejdříve chtěli uspořit 100 miliard ročně, později 80 miliard a nyní hovoří o 60 miliardách korun,“ říká. 
 

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí
Realita je ale prý úplně jiná. „Podle jejich připravovaného programového prohlášení například podporují navýšení výdajů na zbrojení na 2 procenta HDP a zároveň také chtějí podporu tzv. Zeleného údělu EU (Green Deal), což jsou další obrovské výdaje,“ vyjmenoval. Navíc, v současné ekonomické a covidové krizi prostřednictvím svých senátorů zamítla nově vznikající vládní pětikoalice zmrazení platů politiků na rok 2022, které tím pádem vzrostou od ledna o dalších šest procent. 
 
„Pro SPD jsou tyto kroky a tato vyjádření zcela nepřijatelná a silně znepokojující. Poslanci SPD podali uplynulý týden do Sněmovny opět návrh na zmrazení platů politiků,“ informuje předseda Okamura.
 
Hnutí SPD také nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2022, který je schválený současnou vládou ANO a má schodek 377 miliard korun, jelikož neobsahuje škrty zbytných výdajů jako jsou například platby politickým neziskovým organizacím, platby solárním baronům či ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. 
 
 
Podle Okamury vše nasvědčuje rozpočtovému provizoriu. Pokud bude nově vzniklá vláda předkládat do Sněmovny nový návrh rozpočtu na rok 2022, potom bude SPD prosazovat pokud možno vyrovnaný rozpočet a zároveň navrhne úspory na základě jejich programových priorit jak na příjmové straně, tak ve zbytných výdajích státu.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…