Nové Německo, nová Evropa? EU jako stát, konec mámy a táty, zelená migrantům

01.12.2021 9:52

Deník Právo upozorňuje, že nastupující německá koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálů přitvrdí ve snaze prohloubit evropskou integraci. Budoucí ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se netají tím, že bude usilovat o vytvoření Spojených států evropských. A to není jediný plán, který budoucí ministři zvažují. Má také vzniknout celostátní plán podpory sexuální rozmanitosti.

Nové Německo, nová Evropa? EU jako stát, konec mámy a táty, zelená migrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Zatímco končící německá kancléřka Angela Merkelová byla známá tím, že se snaží hledat kompromisy, a to i na půdě EU, nová německá koalice v čele se sociálním demokratem Olafem Scholzem se nijak netají tím, že hodlá tlačit na prohlubování evropské integrace. Příští ministryně zahraničí ze strany Zelených Annalena Baerbocková by ráda dosáhla vytvoření Spojených států evropských. „Silná německá zahraniční politika může být pouze evropská,“ poznamenala k tomu budoucí ministryně.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí

„Baerbocková, která v zářijových volbách do Spolkového sněmu kandidovala na kancléřku za Zelené a jejíž zkušenosti ze zahraniční politiky jsou de facto nulové, v kampani prohlásila, že pokud zvítězí, její první zahraniční cesta ve funkci kancléřky povede do Bruselu,“ dodal deník.

Z Berlína zaznívají i hlasy, že by Evropská komise měla tvrději postupovat proti Polsku a Maďarsku. Budoucí ministryně zahraničí však zároveň tvrdí, že Německo, Francie a Polsko musí v zájmu celé EU spolupracovat.

Středeční MF Dnes upozorňuje, že budoucí německá vláda má daleko víc plánů a řadu z nich prosadili do koaliční smlouvy o sto osmdesáti stranách právě Zelení. Kabinet počítá např. s podporou sexuální rozmanitosti.

„Má vzniknout celostátní plán podpory sexuální rozmanitosti a osvětové programy ve školách, ‚duhové rodiny‘ mají být ukotveny zákonem. Výrazné úpravy čeká také zákon o transsexualitě: Posudky ohledně změny pohlaví má plně hradit zdravotní pojištění a o tomto zákroku by měly samy rozhodovat už čtrnáctileté děti,“ napsal k budoucím vládním plánům deník.

Smířlivěji se bude stavět také k žadatelům o azyl. Nebude tak striktně trvat na jejich deportacích z Německa, jak se o to snažila vláda Angely Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…