Nové knihy nabízejí odlišný pohled na osobnost Donalda Trumpa

17.09.2016 16:26

V těchto dnech vycházejí dvě knihy, které přinášejí zcela odlišný pohled na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Spisovatel a komentátor Tomáš Klvaňa v publikaci Fenomén Trump, Poslední vzpoura bílých mužů kontroverzního Trumpa podrobuje kritice a označuje za nebezpečného populistu.

Nové knihy nabízejí odlišný pohled na osobnost Donalda Trumpa
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Naopak Trump se ve své knize Vraťme Americe její velikost s podtitulem Jak dát do pořádku ochromenou Ameriku staví do role člověka, který zná recept na většinu problémů USA. „Chci Ameriku vrátit zpátky, chci, aby byla zase velká a blahobytná, a zajistit, aby ji ctili naši spojenci a aby se jí báli naši protivníci,“ píše Trump v knize, která vychází v českém překladu Pavla Vereše.

„Je to klasická kniha svého žánru, kterou američtí prezidentští uchazeči vydávají pro potřebu svých kampaní. Její autor je však všechno jiné, jen ne ‚klasickým‘ kandidátem. Stojí v čele povstání proti establishmentu,“ komentoval pro ČTK Trumpovu knihu Klvaňa, který přednáší na New York University v Praze.

Newyorský magnát dokázal v prezidentské kampani smazat srpnový náskok své demokratické sokyně Clintonové

Republikánský prezidentský kandidát, známý svým břitkým jazykem, knihu pojal podle svých slov „jako návod, jak Americe vrátit velikost“. V 17 kapitolách se vyjadřuje k problémům, jako jsou reforma zdravotního systému, nezaměstnanost, právo nosit zbraň, zahraniční politika nebo ilegální přistěhovalci. Útočí na americké instituce a opírá se do politiků i žurnalistů. Na konci knihy nechává úspěšný obchodník s realitami nahlédnout také do svého účetnictví, když mimo jiné uvádí, že čistá hodnota jeho jmění k 30. červnu 2014 činila více než deset miliard dolarů.

„Demagogicky (Trump) zneužívá frustrace amerických voličů z politiky, reprezentuje to nejhorší, co si lze dnes v politice představit: zveličování nebezpečí všeho druhu, osobní útoky, překrucování skutečnosti a lež jako pracovní metodu. Trump je nebezpečím nejen pro Spojené státy, ale i pro nás,“ sdělil Klvaňa na adresu autora přibližně dvou desítek knih. V českém překladu již vyšly například Trumpovy publikace Proč chceme, abyste byli bohatí (2007, ve spolupráci s autorem motivačních knih Robertem T. Kiyosakim), Myslete na velké cíle a dobře se bavte v obchodě i životě (2010), Umění dělat dohodu (2011) nebo Mysli jako miliardář (2014).

Newyorský magnát podle aktuálních anket dokázal v prezidentské kampani smazat srpnový náskok své demokratické sokyně Hillary Clintonové. A to přesto, že odrazuje většinu klíčových voličských skupin, například ženy a Afroameričany. Podle aktuálního celonárodního průzkumu zadaného CBS News a listem The New York Times má Clintonová náskok 46 ku 44 procentům.

Klvaňa, jenž řadu let ve Spojených státech žil a přednášel, ve své knize Fenomén Trump, Poslední vzpoura bílých mužů přináší pohled na současný svět, v němž vše navzájem souvisí: problém uprchlíků v Evropě, masivní rozvoj sociálních sítí, mocenský ústup dosavadních elit, feminismus i nástup politiků jako je Donald Trump nebo Miloš Zeman. Kniha s podtitulem Zpráva o proměně světa si mimo jiné klade otázku, zda nejsme svědky konce toho, čemu říkáme liberální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…