Nové zamyšlení: Václav Cílek vyhlíží, jak to dlouhodobě dopadne s přistěhovalci u nás. Raději to nečtěte

22.09.2015 7:52

Geolog Václav Cílek rozebral v rozhovoru pro Český rozhlas uprchlickou krizi, kterou on sám považuje za nejzávažnější událost za posledních šestadvacet let. Evropa včetně České republiky se prý zřejmě při jejím řešení hodně zapotí; za takových 200 let bude ale dle Cílka všechno v pohodě.

Nové zamyšlení: Václav Cílek vyhlíží, jak to dlouhodobě dopadne s přistěhovalci u nás. Raději to nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Uvědomil jsem si hlavně z reakcí známých, že je to nejsilnější reakce od sametové revoluce. Všichni si uvědomují, že se děje něco dlouhodobého, nevratného. Něco, co ovlivní osud dalších dvou nebo tří generací našich dětí,“ říká Cílek s tím, že uprchlickou krizi řeší zejména střední generace. Tu mladší to prý dvakrát nezajímá.

V budoucnu však budou muset běžence řešit i dnešní mladí. Geolog argumentuje, že přijímání uprchlíků je stejný závazek jako uzavření sňatku. „Je to dluh, který odkazujeme další generaci, ať se s tím popere, jak umí,“ míní Cílek. A patrně to nebude dluh malý.

Bude to děsivé

Podle jeho názoru se dá předpokládat, že se zhruba třetina uprchlíků bude chtít vrátit do země původu. Ale mezitím poroste populace a přicházet budou další. V konečném důsledku to znamená, že počet cizinců určitě poroste. „Ti, kteří byli v terénu, to viděli na vlastní oči. Teď je třeba dávat velký pozor na 100milionový Egypt. Ten, pokud se dá na pochod, tak to bude děsivé!“ varuje Cílek.

Geolog poukazuje na to, že migranti vždy směřují do nížinatých okolí velkých měst, která jsou už dnes hustě zalidněná. „U nás by to byly asi střední Čechy, okolí Brna nebo Olomouce,“ předestřel Cílek možné cílové destinace uprchlíků. Náplava uprchlíků by mohla tamním obyvatelům zkomplikovat život. Geolog uvádí, že v okolí Londýna již mají dnes lidé z kumulace běženců hrůzu, neboť se jim mění celé okolí. „A pokud tam náhodou bydlíte, tak svůj byt sice prodáte, ale s velkou ztrátou,“ říká Cílek.

Nedokázali jsme zaměstnat ani Ukrajince

Cílek je rovněž skeptický k představě, že imigranti jednoduše zaplní dlouhodobě volná pracovní místa hlavně nekvalifikovaných dělníků. „Už teď firmy, které chtějí zaměstnávat například nekvalifikované Ukrajince, pohořely. Je tedy třeba vědět, kdo k nám vlastně přichází. A v tom teď tápeme,“ myslí si.  

Toto přešlapování na místě geolog dílem přičítá rozkolu mezi tím, co říkají média či politici a hlasem lidu. „Každý, kdo nahlas řekne něco špatného proti uprchlíkům, je okamžitě označený za fašistu nebo xenofoba. V německé nebo francouzské politice tak hned končí. Proto následovaly jen humanistické a hodně obecné věty,“ všiml si.

Každá společnost má ale vždy tendenci hledat obětního beránka, na kterého můžete svést, že se nevede dobře. Na Blízkém východě to jsou křesťané, v Evropě to byli židé. „Ale myslím si, že za 200 let to bude všechno v pohodě. A pomůže tomu vnitřní proměna islámu, který se spojí se slabým evropským křesťanstvím. Vznikne pak z toho něco úplně nového,“ zakončil Cílek optimisticky.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…