Novela má omezit mandát šéfů úřadů, náměstků a ředitelů sekcí

24.02.2018 18:46

Jmenování některých státních úředníků pouze na dobu pěti let by se podle připravovaného návrhu novely služebního zákona mělo nově týkat míst vedoucího služebního úřadu, náměstka pro řízení sekce nebo ředitele sekce.

Novela má omezit mandát šéfů úřadů, náměstků a ředitelů sekcí
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Změna, kterou chce vláda v demisi prosadit k 1. lednu 2019, se nedotkne pouze ředitelů odborů a vedoucích oddělení. Vyplývá to z podkladů pro ministry, které má ČTK k dispozici. Kabinet o změnách bez výsledku čtyři hodiny diskutoval na své poslední schůzi, k debatě se ministři vrátí příští středu.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš chce návrhem otevřít státní službu lidem zvenčí a zjednodušit proces odvolávání úředníků, se kterými nejsou ministři spokojeni. Opozice tvrdí, že se tak snaží zbavit nepohodlných lidí.

Návrh vedle snížení počtu potřebných let praxe zpřístupňuje druhá kola výběrových řízení na obsazení konkrétního služebního místa představeného širšímu okruhu osob, což se nelíbí odborům. Českomoravská konfederace odborových svazů podle vládních legislativců se zjednodušenými podmínkami pro vypsání druhého kola výběrového řízení nesouhlasí. Vláda proto novelu projednává s rozporným stanoviskem.

V případě představených novela navrhuje umožnit jejich odvolání i při dosažení dostačujících výsledků v závěru služebního hodnocení, nikoli pouze při negativním hodnocení, jak je tomu nyní. Novela by měla umožnit také častější hodnocení.

Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého by měly změny pomoct snadnějšímu obsazování služebních míst a větší flexibilitě při řešení změn, které mohou v čase nastat. Uvedl to v rozhovoru pro server iRozhlas.cz. Návrh hodnotí jako přijatelný. „Ale na konečné podobě, která z diskuse vychází, pracujeme. A uvidíme, v jaké podobě bude schválen v příštím týdnu. Pokud vůbec bude schválen,“ citoval takzvaného superúředníka server.

Zákon, který platí od ledna 2015, měl pomoct odpolitizovat státní službu, minulá vláda ho přijala i kvůli požadavkům Evropské unie. Výběrová řízení otevřela odborníkům z jiných sfér, než je státní správa, podle Postráneckého už novela účinná od loňského roku. Současný návrh podle něj reaguje na diskuse, které vedla minulá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…