Novičok, předčasné volby, zákaz pití. Andrej Babiš chvátal, takže začal mluvit jasně a k věci

23.05.2018 10:58

Premiér Andrej Babiš vystoupil spolu se svými ministry Jaroslavou Němcovou a Robertem Plagou na tiskové konferenci po jednání vlády. Zatímco za minulých premiérů na toto shrnutí vládního rokování obvykle došlo až po poledni, Babišova vláda obvykle jedná brzo ráno, takže novináři byli o výsledcích zpraveni už před devátou hodinou.

Novičok, předčasné volby, zákaz pití. Andrej Babiš chvátal, takže začal mluvit jasně a k věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Andrej Babiš přichází na jednání vlády

Premiér Babiš nejprve ohlásil plán vládních akcí k oslavám sta let republiky a pak přešel k tématu, které prý na vládě vyvolalo největší diskusi. Byl to poslanecký návrh na novelu, kterou by byla zmírněna pravidla pro požívání alkoholu vodáky.

„To znamená, že vlastně vodáci by měli absolutně neomezenou možnost konzumovat alkohol a další látky. My si myslíme, že je potřeba to řešit podle vzoru jiných zemí v Evropské unii. To znamená, že bychom chtěli předložit návrh zákona s nějakou tolerancí, jako je to v jiných zemích, a že by se to týkalo nejen vodáků, ale i cyklistů nebo lyžařů,“ uvedl premiér.

Výsledkem vzrušené debaty podle něj bylo to, že by se legislativa neměla příliš liberalizovat. „Na druhou stranu chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo nebo na něco jiného. A proto to chceme předložit v nějaké akceptovatelné formě,“ uzavřel téma.

Pak hovořil o průmyslových zónách a zdůraznil, že se v debatě dotazoval ministra na průmyslovou zónu v Holešově, kde „jsme nainvestovali asi 1,3 miliardy a vlastně neslouží k ničemu“.

Poté, co ministr Plaga pohovořil o tom, jak chce stát oceňovat své úspěšné sportovní reprezentanty, došlo na dotazy novinářů, a hned na první dotaz redaktorky ČT premiér avizoval, že bude odpovídat velmi rychle, protože pospíchá do Poslanecké sněmovny.

Na následující dotaz pak uvedl, že se plánuje sejít s prezidentem Zemanem, aby ho informoval o vývoji koaličních jednání. Před následujícím dotazem se začal za mikrofonem vrtět a omlouvat, že skutečně pospíchá, protože „máme třetí čtení a mám tam sedět, mi bylo řečeno“.

Redaktor Českého rozhlasu se premiéra ptal, zda jej ministryně obrany Karla Šlechtová informovala o výrobě Novičoku v České republice a současně, zda po událostech posledních dní, kdy byla často předmětem kritiky, již se Šlechtovou probíral otázku jejího setrvání ve vládě.

„Řešili jsme to dnes na popud pana ministra Stropnického, který požádal o svolání předsednictva Bezpečnostní rady státu,“ informoval Babiš s tím, že by se měla sejít 4. června. „Takže tuhle problematiku těch zakázek na Ministerstvu obrany chceme řešit na Bezpečnostní radě,“ uzavřel premiér a rychlým krokem zmizel do zákulisí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …