Novinář Best sleduje dění v ČNB. A nastoluje hrozbu superinflace

18.11.2013 16:45

Stále pokračují diskuse o tom, zda Česká národní banka udělala dobře, když masivním způsobem oslabila českou korunu. Novinář Erik Best si v této souvislosti všímá skutečnosti, že ani členové Bankovní rady ČNB nemluví jedním hlasem, resp. možná mezi sebou nekomunikují tak, jak by mohli. Poukazuje na to v komentáři uveřejněném na svém webu.

Novinář Best sleduje dění v ČNB. A nastoluje hrozbu superinflace
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Guvernér České národní banky Miroslav Singer v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že národní banka učinila zásadní krok, když oslabila korunu. Dostane tím více českých korun do ekonomiky. Otázkou však je, zda tento krok nemůže vyvolat superinflaci, tedy zjednodušeně řečeno, masivní znehodnocení úspor v důsledku skokového růstu cen. Singer si to nemyslí.

„Na otázku, zda pumpováním peněz do ekonomiky nemůže dojít k superinflaci, Singer odpověděl, že taková myšlenka je pro něj fascinující, protože posledních pět let většina vyspělých ekonomik čelí deflaci,“ připomíná Best. Obratem však dodává, že viceguvernér Mojmír Hampl to možná vidí jinak. Ten totiž v Lidových novinách napsal, že „inflace je rozdíl mezi dnešními cenami a deflací, která by bez masivního tištění peněz nastala.“ Co to znamená? Že na onu inflaci zřejmě dojde, jen je otázkou, v jakých se odehraje rozměrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…