Novinář drsně: Nečas je trpaslík bez zahrádky, Klausův Hrad sídlem žvástu

08.08.2012 22:43

Novinář Jan Urban se ve svém komentáři na blogu Aktuálně.cz pozastavuje nad současnými poměry v České republice, podle něj nastal čas ztracených iluzí, kdy nejsilnějším určovatelem moderní lidské identity se stala masová produkce zboží, zábavy, informací i moci.

Novinář drsně: Nečas je trpaslík bez zahrádky, Klausův Hrad sídlem žvástu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jan Urban zcela souhlasí s vyjádřením jednoho z nejuznávanějších myslitelů české modernosti Jiřího Gruši. Ten nazval už před rokem českého premiéra Petra Nečase "trpaslíkem bez zahrádky" a Pražský hrad Václava Klause "sídlem čekého žvástu".

"Žijeme ve státě, který odmítá být vlastí. Žijeme ve státě, který se, jakoby po vzoru jednání nesnášenlivé a nestátotvorné moci rodové šlechty středověku, rozpadá na pašalíky jednotlivých regionálních oligarchií, převlečených za výsledek demokratických procesů, ale ve skutečnosti propojujících korupcí všechny tři státotvorné moci jen ke svému prospěchu," píše Urban.

Krást se smí, jen o tom nemluvte

Podle něj dnešní "mocní" jenom pokračují v české autoritářské tradici chování vlastníků státu, jejichž legitimita se určuje výhradně věrností klanu vlastníků jediné možné a povolené pravdy beze studu.

Upozorňuje na moment, kdy premiér České republiky vyhrožuje Evropské unii, coby spojencům, bez jejichž spolupráce by české hospodářství a bezpečnost neexistovaly, že pokud nepřimhouří oči nad rozkrádáním jejich desítek miliard v naší zemi, tato bude mít ekonomické potíže. Není tedy špatné rozkrádat, jen se o tom nesmí mluvit, upozorňovat na "zlodějnu", nebo dokonce žádat její nápravu.

Ne-smysl českého státu

"Exministři vlády České republiky jsou stíháni za korupci a 'odkloňování' těžko vysvětlitelných příjmů. Policisté a státní zástupci je ale mohou stíhat jen v konspiraci před nadřízenými. Politické strany se rozkládají, prolezlé korupcí regionálních klik, a do vlády posílají „osobnosti“ typu Jiřího Bessera, Martina Kocourka, Pavla Drobila, Josefa Dobeše nebo Pavla Blažka. Právo, formalizované k absurdnosti, se až příliš často mění na děvku pro mocné," píše novinář.

Podle Urbana český stát ztrácí nezadržitelně smysl. Mocenská elita přestala rozumět hodnotě státu a jeho suverenity. "Otázka hodnot, toho co nás spojuje jako tvorby hodnot schopný národ, přestala být vnímána a diskutována," tvrdí Urban.

Moc politiky se tady postavila proti právu a samotnému principu dělby moci. "Pokud se znovu neobjeví český občan, ochotný a připravený se brát o hodnotu svého společenství a státu, přemění se Česká republika v příštích desetiletích v trpěného a nemilého správce špatně obdělávaného pozemku, který bude při první větší mezinárodní krizi obsazen či vykšeftován," uzavírá s varováním Jan Urban, bývalý disident a novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…