Novinář, který píše o covidu: Tolik hnusných nadávek. Nezvykl jsem si

22.03.2021 8:14

Česká společnost nadále zůstává rozdělená. Své o tom vědí i novináři, kterým denně chodí nenávistné e-maily a čtou si urážky na sociálních sítích. Žurnalisté jsou často poslové špatných zpráv a lidé si na nich často vylévají vztek. V časech koronavirové pandemie už mají špatných zpráv plné zuby a novináři jim pak poslouží jako hromosvod. V minulosti byli poslové špatných zpráv dokonce připravováni o hlavu.

Novinář, který píše o covidu: Tolik hnusných nadávek. Nezvykl jsem si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Nenávist a vztek se společností dokáže šířit jako stepní požár.

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Své o tom ví i novinář Petr Koubský, který se dlouhodobě věnuje vědeckým tématům. Až do vypuknutí pandemie koronaviru prý nebýval zvyklý na zahlcenou emailovou schránku, ale koronavirus to změnil.

„Já jsem za normálních okolností redaktor přes vědu a techniku, což není oblast, která by vzbuzovala nějaké příliš vášnivé emoce. Maximálně, když napíšeme, že neexistují létající talíře, tak se dozvíme od spousty čtenářů, že jsme hlupáci, protože oni v nich dávno letěli. Ale pandemie to zásadním způsobem změnila. Já jsem zavalen tolika reakcemi, interakcemi, maily, že jsem na to opravdu nebyl zvyklý a za celý ten rok, co trvá, jsem si na to ještě nezvykl. Je toho hodně,“ prozradil v pořadu Newsroom ČT24 Koubský, který píše pro Deník N.

 

Pod jeho příspěvkem na Twitteru se objevil příspěvek dalšího novináře, který se rozhodl popsat svou vlastní zkušenost.

Editor portálu Digitální rádio.cz Lukáš Polák prozradil, že si za ta léta práce v médiích na nenávistné zprávy zvykl, ale i tak bývá občas překvapen.

„Za těch 14 let praxe si člověk zvykne na leccos, ale i mě, coby novináře v oboru broadcastingu, ještě některé reakce pomatených čtenářů vyhrožujících čas od času i fyzickou likvidací, překvapí,“ prozradil.

Pan Jan Jesenský prohlásil, že někteří novináři sami sebe považují za hlasatele té jediné správné pravdy a pak se nesmí divit, když čelí ostré reakci.

„Jistě, oni ty některé reakce pomatených čtenářů nejsou reakcí na některé pomatené novináře, respektive jejich způsob novinařiny, je logické, že novináři jsou ti jediní hlasatelé té správné pravdy  typu okolo Meghan, kde zášť a nenávist se zabalí do barvy rasismu,“ napsal.

Šíření nenávisti

Další z diskutujících si ještě přisadil.

„Já se nedivím a některým to přeji. Novináři v době pandemické přírodní katastrofy selhali. Místo pomoci v boji s covidem vyhlásili válku Babišovi. Lidé vycítili zlo v novinářích. ČT fatální selhání či Newsroom s Xavarem a divadlo co ČT sehrála? Stále platí Kdo seje vítr...,“ napsal jeden z uživatelů.

Sociální psycholog Jan Krajhanzl připomněl, že na posly špatných zpráv se nikdy nehledělo s láskou. „I dřív se poslům špatných zpráv stínaly hlavy,“ uvedl.

šíření nenávisti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…