Novinář uzemňuje: Američané vědí, že po Obamovi se bude víc válčit. A vítají to

16.06.2015 14:34

Příštím prezidentem USA se pravděpodobně stane Jeb Bush. V rozhovoru pro stanici Dvojka Českého rozhlasu to uvedl americký novinář dlouhodobě žijící v Praze Erik Best. Best také nevidí velký rozdíl mezi zahraniční politikou stávajícího prezidenta Baracka Obamy a jeho předchůdce George Bushe mladšího.

Novinář uzemňuje: Američané vědí, že po Obamovi se bude víc válčit. A vítají to
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Obama sice chtěl mít méně vojáků a menší angažovanost, ale zároveň vedl víc válek. „Obama je vlastně takový Bush light,“ glosuje Best. I když ale Obama do určité míry jen pokračuje v Bushově politice v odlehčené verzi, začínají ho mít Američani dost. Obamu prý považují za zbabělce. „Američani to samozřejmě nepřiznají. V průzkumech řeknou, že jsou proti válkám. Ale když si vezmete, že George Bush měl před několika lety mizerné preference a teď ho už více než 50 % vidí pozitivně, tak ta změna už tam je patrná,“ podotkl Best.

,Většina Američanů je už připravená na to, že dalším prezidentem bude skutečný Bush. Že půjdeme více do válek a že ta politika bude jasnější a nebude tak těžko pochopitelná jako ta současná Obamova," myslí si novinář.

Upozornil i na výsledky nedávných průzkumů, podle nichž by skoro 60 % Američanů šlo do války, kdyby byl napadený členský stát NATO. „A to podle mě skoro žádný Američan ani neví, kde je Estonsko, ale přitom jsou připravení jít do boje a bránit ho. Američani berou války jinak než Evropané,“ shrnuje americký novinář.

Podle Besta má Jeb Bush velkou šanci se prezidentem skutečně stát. Jestli bude dobrým prezidentem, to je něco úplně jiného. Voliči v USA jsou prý snáze ovlivnitelní než lidé v ČR. Bush má navíc za sebou velkou mašinérii. Už si prý najal nejlepší politology a nejspíš na to bude mít i nejvíc peněz. „Jeb Bush nakonec bude zvolen prezidentem,“ domnívá se Best.

Celý rozhovor s Erikem Bestem si můžete poslechnout ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…