Novinář z MF DNES se zeptal Babiše na další osud Šlechtové. Premiér to nekomentoval...

17.05.2018 8:50

Premiér vlády v demisi v poslední době zaživá krušné období. Nekončící jednání o vládě jsou doprovázena spekulacemi, kdo z jeho současného kabinetu skončí. Poslední osobou, pod kterou se má kývat židle, je ministryně obrany Karla Šlechtová. O jejím skandálu s plýtváním veřejnými penězi v letištním VIP salonku včera informovaly Lidové noviny ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Ten dnes v rozhovoru pro MF Dnes odtajnil některé své další plány.

Novinář z MF DNES se zeptal Babiše na další osud Šlechtové. Premiér to nekomentoval...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Redaktora Petra Koláře zajímalo, zda premiér Babiš věří v úspěch vnitrostranického referenda ČSSD o vládě. „Já věřím panu předsedovi Hamáčkovi. Dělá maximum pro to, aby ČSSD zachránil. Věřím, že to v rámci ČSSD prosadí a přesvědčí členy, že je pro další osud sociální demokracie lepší být ve vládě než v opozici. I když mi za to řada našich voličů nadává a argumentuje zkušenostmi, které jsme udělali předtím. To je sice pravda, ale myslím, že je to o lidech. A s panem Hamáčkem zatím všechno funguje tak, jak jsme se domlouvali. Co se dělo na předsednictvu, to nevím, žádné zvědy tam nemám. Ale byl jsem překvapen, že tam padl požadavek na jména ministrů. Protože jsem předpokládal, že referendum bude o programu a ne o postech, jejichž nabídka je, myslím, pro ČSSD velice dobrá. Pokud tam mají být ta jména, je to v nějakém jiném gardu,“ řekl pro MF Dnes Babiš..

Další otázka směřovala na osobu Miroslava Pocheho, vlivného sociálního demokrata, který má být údajně nominován na post ministra zahraničí. Platí to i o něm? V minulosti se o něm Andrej Babiš nevyjadřoval příliš lichotivě, na druhé straně jde o významného zákulisního hráče, který napomohl obnovit jednání mezi ANO a ČSSD. „Post ministra zahraničních věcí je post, ke kterému se určitě bude zásadně vyjadřovat pan prezident. To bude asi klíčový náhled. Já pana Pocheho osobně neznám, nikdy jsem ho nepotkal, takže se k němu nemohu vyjadřovat,“ odpověděl Babiš.

V zákulisí se spekuluje, že s Pocheho nominací nebude souhlasit Miloš Zeman. Řešil toto jméno Andrej Babiš s prezidentem? „Ano, některá jména jsme probírali. Ale nechci to komentovat. Je záležitostí pana Hamáčka, aby přesvědčil. Nejprve musí dopadnout to referendum. Ale když je teď nová situace a sociální demokraté musí představit jména, tak si pan předseda určitě bude po své linii zjišťovat nějaké názory pana prezidenta. To jsou interní záležitosti sociální demokracie. Já jsem velice mediálně zdrženlivý, abych panu předsedovi nekomplikoval situaci,“ myslí si Babiš.

Dalším probíraným resortem je zemědělství a jméno exministra a šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana. Za kandidáta na ministra ho sice vybrala zemědělská komise ČSSD, zároveň se ale Toman těší podpoře z Hradu, i od KSČM, ale prý i od Andreje Babiše. Jaký je vztah Andreje Babiše k panu Tomanovi? „Pan Toman je určitě odborník, zná ten resort, pracoval tam. Myslím si, že s ním žádná strana nebude mít problém,“ odvětil Babiš.

Chtěl si tedy Andrej Babiš nechat zemědělství a nabídnout místo něj sociálním demokratům obranu, které momentálně šéfuje Karla Šlechtová? „Nebudu ta jednání komentovat. Je pravda, že vůči fungování paní ministryně má výhrady vícero účastníků vyjednávání,“ řekl Babiš.

Jaký je názor Andreje Babiše na dnes již „legendární“ fotografii pudlíka Karly Šlechtové, sedícího u hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově? „No, to není moc vhodné. To se paní ministryni moc nepovedlo,“ odtušil Babiš. Otázku, zda si Karla Šlechtová i se svým pejskem může začít balit kancelář, ale nechal premiér bez komentáře.

KSČM chce vyměnit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Bude Babiš komunistům naslouchat? „Pan ministr je dobrý ministr. Řeší tam věci, které nikdo neřešil. Například už přidělil dotace, když si chce někdo otevřít zubní ordinaci. Řeší věci za pochodu, ten resort nikdy nikdo neřídil. Tedy respektive ho řídil ten Richelieu zezadu. Samozřejmě, když pan ministr popraví některé šnajdroidy, tak je velký řev. Myslím, že to dělá velice dobře,“ míní Babiš.

Kdyby referendum o vládě neprošlo skrze ČSSD, jaké jsou další varianty? Redaktor Kolář se premiéra Babiše ptal, zda by byl ochoten vrátit se k jednáním s SPD. „Pevně věřím, že vláda s ČSSD projde. Pokud by se tak nestalo, budeme to řešit až následně,“ odpověděl Babiš.

Pokud by ovšem v takovém případě Miloš Zeman nesestavil svou úřednickou vládu, zbývaly by premiéru Babišovi již jen dvě možnosti. Jednou je návrat k SPD a druhou jsou předčasné volby. Kterou možnost Andrej Babiš preferuje? „Já nemluvil o předčasných volbách. Dostal jsem dotaz a odpověděl, že jednou z možností by byly předčasné volby příští rok v květnu spolu s volbami do Evropského parlamentu. Samozřejmě je otázka, jak by se k tomu postavily ostatní strany. Protože ve Sněmovně jsou strany, které se projevují tak, že by možná byly i rády. Například Piráti a ODS. S ODS a s Piráty bychom asi dohromady přes 120 hlasů nutných k rozpuštění Sněmovny dohromady dali. Ale pan prezident je proti. Pokud jsem viděl nějaké průzkumy, tak většina lidí by byla pro. I když se traduje, že kdo vyvolá předčasné volby, ten je prohraje. Ale my bychom je nevyvolávali. Zkrátka je tu nějaká situace, kdy ty takzvané demokratické strany jen kritizují a nechtějí převzít žádnou vládní odpovědnost. Kladou podmínky, které jsou nesmyslné. Je chyba, že nemáme většinový systém, jaký je ve Spojených státech nebo ve Francii. Každopádně alternativ je víc. Jednou jsou volby, druhou, že si půjdeme pro důvěru Sněmovny napříč na základě programu. Nechci předjímat. Věřím, že referendum ČSSD dopadne dobře,“ věří.

Rozhovor se dále stočil k tématu reklamy. Kolem Prahy neustále visí billboardy s výčtem úspěchů hnutí ANO. Podobně i v tisku neustále vychází reklama na hnutí. Jde o neustálou kampaň s vidinou předčasných voleb? „To není o tom. O Babišovi jsou od rána do večera negativní informace vybraných novinářů. Stále se nás snaží dostat do pozice, že vláda v demisi je vláda na nic, nepracuje a nic neřeší. To je samozřejmě lež. Pracuji velmi intenzivně, všichni členové vlády také. Řešíme věci, o kterých se tady dlouho jen mluvilo. Problémy lékařů, sester, zabýváme se důchody, vyloučenými lokalitami a zneužíváním dávek na bydlení, obchodem s chudobou,“ vyjmenovával Babiš.

Kolik hnutí ANO za reklamní prostor platí, zajímalo nakonec redaktora Koláře. „Sdělujeme lidem informace, co děláme, a platí to samozřejmě hnutí. Kolik za to platíme, to nevím. Ale díky ziskům mandátů jsme vydělali slušně, takže hnutí je na tom teď finančně velice dobře,“ zakončil rozhovor předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…