Novináři jsou pokrytci, udeřil Faltýnek. Babiše jsem prosil, aby do politiky nechodil

17.02.2015 21:08

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO v úterním Hyde parku popisoval nejen to, jak to bylo s pádem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Bylo to snad kvůli článkům z novin, které vlastní Andrej Babiš? Faltýnek to důrazně odmítl a popsal, co by se stalo, kdyby Válková nerezignovala sama. Pár slov padlo i k Jiřímu Zlatuškovi, který by prý měl respektovat názory hnutí.

Novináři jsou pokrytci, udeřil Faltýnek. Babiše jsem prosil, aby do politiky nechodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

V posledních dnech nedělám nic jiného, než odpovídám na stále stejnou otázku, poznamenal hned na úvod ke kauze Válková. "Je zvláštní, že novináři, kteří v posledním roce Válkovou kritizovali, se jí dnes zastávají. Je to pokrytectví a farizejství," zdůraznil. V obecné rovině připomněl, že za rezort spravedlnosti odpovídá hnutí ANO a je na něm, koho na jednotlivé posty vyšle. A na Ministerstvu spravedlnosti se v poslední době některé věci zadrhly.

"V minulosti jsme se za Helenu Válkovou postavili a já jsem za ní šel s tím, abychom probrali otázku platu soudců. Při této debatě jsem zmínil i otázku jejího setrvání ve funkci, protože už jsme o tom hovořili delší čas. Kdyby tu Helenka seděla s námi, tak by potvrdila, že chtěla skončit do poloviny roku," prozradil Faltýnek. Opakovaně také zdůrazňoval, že je to vnitřní věc hnutí ANO.

ANO je prý na své ministry přísnější

Další slabinou Válkové je, že neuměla bouchnout do stolu, není to manažerka, takže se s Faltýnkem dohodli na jejím odchodu z funkce s tím, že ji nahradí Robert Pelikán. "My máme vyšší nároky na naše ministry než naši koaliční partneři, ale to je jejich věc," prohlásil host v pořadu. Válková prý jednala pomalu např. při řešení problematiky exekutorů.

Pokud by ministryně nepřistoupila na rezignaci, tak by se buď čekalo na pololetí, kdy uvažovala o odchodu sama, nebo by Andrej Babiš navrhl její odvolání. "Mně je sice dneska blbě, mám v sobě čtyři prášky, ale pamatuji si, co jsem řekl," zaznělo také z Faltýnkových úst, když se otázky na Válkovou opakovaly stále dokola.

Určitou spoluzodpovědnost za vedení a rychlost předkládání zákonů má i dosavadní první náměstek ministryně Robert Pelikán, který Válkovou pravděpodobně nahradí, ale Faltýnek věří, že předpokládaný ministr bude razantnější.

Státní zástupci a Zlatuška

Ve druhé polovině pořadu hovořil Faltýnek o tom, že se mu nezdá správné, aby měl ministr spravedlnosti právo nahlížet do živých kauz státních zástupců.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani kauza Jiřího Zlatušky, odvolávaného z čela školského výboru, což se nakonec nekonalo. Zlatuška se prý vzepřel předchozí dohodě na výboru o společném postupu v novele školského zákona a některé kolegy z hnutí ANO to prý zvedlo ze židlí. Nakonec se ale většina členů výboru shodla, že by měl předsedou zůstat. Prvotní pokus o odvolání byl zkrátka spontánní reakcí.

"Hnutí vyslalo poslance do určité pozice a on tam přece není sám za sebe, on tam reprezentuje to hnutí, které ho tam vyslalo. Já nekritizuju, že mluví, ale pokud se klub na něčem shodne, tak by to měl respektovat," prohlásil Faltýnek, byť poslanci nelze upírat právo na projevování vlastního názoru.

Srovnání Babiše a Bárty

Jeden z diváků se Faltýnka ptal, zda se nebojí, že ANO skončí jako Věci veřejné. Faltýnek zdůraznil, že z toho obavy nemá, a to i proto, že Babiš rozhodně není Bárta - prvně jmenovaný muž v Česku zaměstnává tisíce lidí, zatímco druhý odposlouchával spoluobčany. Takže je příliš nelze porovnávat.

Je ANO vlevo, nebo vpravo?

V reakci na další otázku odpovídal, že odmítá hnutí ANO profilovat ne levopravé škále. Chce dělat především kroky, které pomohou lidem. "Proč lidem nevrátit to, co jim Nečasovy a Kalouskovy vlády sebraly, když si na to stát vydělá," podotkl.

Nadcházející sněm ANO prý ukáže, jak se bude hnutí profilovat dál. Připustil také, že odchod Antonína Prachaře či Heleny Válkové sice nekonzultovali s větším počtem členů hnutí, na což si někteří stěžují, ale Faltýnek zdůrazňoval, že některé věci zkrátka rozhoduje vedení. "Ale je to kritika částečně oprávněná," poznamenal.

Podle Faltýnka navíc není pravdou, že by se do vládních funkcí dostávali lidé z Agrofertu. "Já jsem členem Agrofertu a žádnou exekutivní funkci nemám," uvedl příklad. "Ale já jsem smutný z toho, že se mi nepodařilo přesvědčit Andreje Babiše, aby do politiky nechodil," uvedl v závěru předseda poslaneckého klubu ANO. Jenže, přežilo by hnutí bez Andreje Babiše? "To je těžká otázka. Pan Babiš hnutí založil, dovedl ho do sněmovny, uspěli jsme v komunálních volbách, senátních volbách, eurovolbách a nebylo by dobré, kdyby pan Babiš odešel z hnutí," shrnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…