Novináři šíří rasovou nenávist, útočí aktivista kvůli smrti v Tanvaldu

08.01.2012 15:48

Média záměrně kriminalizují Romy. Zprávy, v nichž příslušníci minority naopak vystupují jako oběti, jsou totiž nezajímavé. Neobjektivita a touha médií po skandálech tak živí rasovou nenávist v České republice. To si myslí aktivista Miroslav Kováč.

Novináři šíří rasovou nenávist, útočí aktivista kvůli smrti v Tanvaldu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rom ve Vansdorfu

Vlastníci médií podle Kováče formují názory veřejnosti tak, jak se jim zlíbí. "V posledních měsících tak téměř všechny média přebírají neověřené zprávy, které s cílem zvýšit svou sledovanost vydávají za pravdu. Záměrně vyhledávají a vypichují především kriminální činy páchané některými Romy a tyto vkládají do filmové smyčky. Jde přece o veřejnou poptávku. Vlastně nebýt korupčních kauz a kriminality Romů, tak ani nevědí, co jiného by se dalo napsat, vysílat, jak jinak zaplnit prostor a čas," píše Kováč.

Vinou médií dochází k rasovým vraždám

Média podle něj záměrně kriminalizují Romy i v případech, kdy minorita za nic nemůže. "U veřejnosti je násilí proti Romům nezajímavé," podotýká Kováč. "Vlivem neobjektivnosti a závislosti médií, tak dochází k oboustrannému nárůstu rasově motivovaných trestních činů, anticikanismu, napětí ve společnosti a dokonce k rasovým vraždám nebo k jejich pokusu."

Kováč jmenuje případ zastřeleného a postřeleného Roma v Tanvaldu na Silvestra. Třiašedesátiletý pachatel tvrdí, že se jen bránil napadení, a to podle Kováče zveřejnila všechna média. To, že přeživší oběť naopak tvrdí, že muž začal střílet zničehonic sám od sebe, už prý nikdo nezveřejnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…