Novinářka upozorňuje na případ v Německu. Ústavní soud se vzbouřil proti evropskému právu

01.02.2016 19:42

Novinářka Irena Válová se na serveru Česká-justice.cz zamýšlí nad rozsudkem německého ústavního soudu, který uvedl, že nebude dodržovat evropské právo, je-li v rozporu s ústavou a právem na lidskou důstojnost.

Novinářka upozorňuje na případ v Německu. Ústavní soud se vzbouřil proti evropskému právu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Toto významné rozhodnutí zveřejnil Spolkový ústavní soud v souvislosti se zamítnutím vydání občana podle evropského zatýkacího rozkazu kvůli rozporu s právem na lidskou důstojnost. „Analogicky může Německo princip uplatnit na evropskou azylovou politiku,“ píše Válová. Rozhodnutí vzniklo na základě ústavní stížnosti cizince odsouzeného v zahraničí v nepřítomnosti proti jeho vydání na základě evropského zatýkacího rozkazu. 

„Stěžovatel je občan Spojených států amerických. V roce 1992 byl pravomocně odvolacím soudem ve Florencii odsouzen v nepřítomnosti ke třiceti letům vězení za účast v organizovaném zločinu dovozu a držení kokainu. V roce 2014 byl uvězněn v Německu na základě evropského zatýkacího rozkazu. V souvislosti s extradičním procesem především namítal, že mu nebylo nic známo o jeho obvinění a že podle italského práva mu nebude umožněno slyšení v odvolacím procesu. Přesto 7. listopadu 2014 vyšší oblastní soud prohlásil extradici za povolenou,“ seznamuje Válová s fakty. 

  • Původní text ZDE

První věta následného nálezu Spolkového ústavního soudu uvádí, že v individuálních případech ochrany základních práv může soud revidovat suverénní akty unijního práva, pokud je to nezbytné k ochraně ústavní identity. 

„Je pravidlem, že suverénní akty Evropské unie a rozhodnutí německé veřejné moci, omezené unijním právem, se nepoměřují vůči standardům základních práv zakotvených v ústavě, uvádí soud,“ konstatuje novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…