Noviny: Armáda získala 19 minometů za 64 milionů od španělského Expalu

21.02.2015 6:21

Ministerstvo obrany nakoupilo 19 minometů za 64 milionů korun od španělské firmy Expal. Armáda tak získala zbraně s ráží kompatibilní v NATO. Může jimi nahradit minomety vzor 52, které má ve výzbroji několik desetiletí. Veřejnou zakázku obrana zadala prostřednictvím agentury NSPA, která spadá pod Severoatlantickou alianci a sdružuje nákupy jejích členských států. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN).

Noviny: Armáda získala 19 minometů za 64 milionů od španělského Expalu
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

"Od NSPA jsme obdrželi vyhodnocení s vítěznou nabídkou španělské firmy Expal. Vysoutěžená cena činí zhruba 64 milionů korun, což je o 16 milionů méně oproti původnímu očekávání," řekl deníku Petr Sýkora z tiskového oddělení Ministerstva obrany. V rámci tendru armáda koupila ještě munici pro vojskové zkoušky či soupravy laserových dálkoměrů. Expal se podle deníku ve smlouvě zaručil, že dodá také náhradní díly a proškolí vojáky pro případné opravy zbraní.

Ministerstvo soutěž na minomety vyhlásilo už dřív ještě bez alianční agentury NSPA. V roce 2013 ale jako jediná přišla nabídka firmy Omnipol a rezort musel nákup zrušit.

Přes NSPA chce Ministerstvo obrany letos a v dalších letech nakoupit například 2500 klamných cílů pro letoun CASA a modernizovaný vrtulník Mi-171, které slouží k ochraně těchto strojů před moderními přenosnými protiletadlovými řízenými střelami. Pro bitevníky L-159 a modernizované gripeny hodlá opatřit 80 leteckých pum k ničení pozemních cílů. Dalších 720 neřízených raket bude určeno pro vrtulníky Mi-24. Za tyto klamné cíle, pumy a rakety rezort zaplatí asi 80 milionů korun.

Ministerstvo obrany také plánuje letos nakoupit munici za asi 1,3 miliardy korun. Armáda potřebuje zaplnit sklady vyprázdněné po letech úspor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…