Noviny: Kvóty prostě budou. A když nevezmeme uprchlíky, EU nás zažaluje

10.09.2015 7:26

Česko boj o kvóty nevyhraje, konstatuje dnešní vydání MF Dnes. Otázkou je pouze kdy.

Noviny: Kvóty prostě budou. A když nevezmeme uprchlíky, EU nás zažaluje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

I přestože včera opět předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker znovu navrhl povinné kvóty na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků z Itálie, Řecka či Maďarska mezi členské státy EU, z Česka opět přišla zamítavá odpověď. Stejný názor mají nadále i Slováci. 

Při jednání vlády to však nebylo prý úplně jednostranné, například ministři Jiří Dienstbier a Robert Pelikán chtěli, aby vláda učinila nabídku, že kvótami požadovaných pět tisíc azylantů přijmeme dobrovolně.

Podle premiéra Sobotky je však nutným krokem lepší hlídání vnějších hranic Schengenu a vracení ekonomických migrantů, nikoliv kvóty. 

Pro přijetí kvót však stačí pouze „kvalifikovaná většina“, kterou Německo, Francie a další státy dají již dohromady, a proto mohou Česko, Slovensko, Polsko i Maďarsko, které doposud proti takovémuto řešení uprchlické krize bojují, lehce přehlasovat. V případě, že kvóty budou odhlasovány, Česká republika bude muset sklonit hlavu. Jinak by skončila u Evropského soudu. 

Není ani pravděpodobné to, že by se Praha z požadavku povinných kvót vykoupila. I když Juncker toto navrhoval, je to možné pouze po dobu jednoho roku a v případě mimořádné události, například živelných katastrof. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…