Noviny: Lidé se bojí jít k doktorovi. Mohli by přijít o řidičák

10.01.2014 7:15

Ti pacienti, kteří užívají opiáty, mají epilepsii, diabetes s komplikacemi nebo berou antidepresiva, se bojí o své řidičské průkazy. MF Dnes píše, že řada nemocných má proto strach jít k lékaři, aby o ně nepřišli. Lékaři totiž mají povinnost takové pacienty hlásit na dopravní odbor radnice, avšak příliš často tak přesto nečiní.

Noviny: Lidé se bojí jít k doktorovi. Mohli by přijít o řidičák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

MF Dnes uvádí příklad pacientky, která se léčila s rakovinou prsu a přes velké bolesti se neodhodlala navštívit ambulanci. Nešla tam prý z obavy, že by přišla o řidičský průkaz a na další onkologickou léčbu do vzdáleného centra by se neměla jak dostat.

A je to skutečně tak. Lékaři totiž podle dva roky staré novely zákona mají pacienty užívající opiáty pro tlumení bolesti hlásit na dopravní odbory radnic. Ty na základě toho pak odebírají řidičské průkazy, nebo, pokud je nemoc léčitelná, je dočasně zadrží. Je tedy pochopitelné, že někteří lidé se raději léčbě vyhýbají.

Že tato vyhláška skutečně některé pacienty odradila od léčby, potvrdil předseda Vědecké rady České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Vědecká rada však nyní po poradě s právníky a také studiu zahraničních zákonů a desítek výzkumů o vlivu opiátů na chování za volantem vydala lékařům nové a jasné stanovisko. „Samotná léčba chronické bolesti opiáty není důvodem k odebrání řidičského průkazu, ani k nařízení přezkumu způsobilosti pacienta řídit,“ cituje MF Dnes ze zprávy vědecké rady.

Dobrá zpráva přišla i od šéfa odboru dopravně správních agend na pražském magistrátu Josefa Mihalíka. Podle něj takové stanovisko zákonu neodporuje. „Je čistě na posouzení lékařů, jak vyhodnotí stav pacienta a koho nám nahlásí, abychom mu odebrali řidičský průkaz. Pokud se lékaři rozhodli u opiátů postupovat takto, jistě k tomu mají své důvody,“ uvedl Mihalík. Lékaři totiž svým pacientům doporučují neřídit v začátku léčby, než se hladina opiátů v krvi ustálí.

Jaké pacienty lékaři hlásí?

Lékaři mají hlásit i další pacienty. Patří mezi ně epileptici, pacienti s vadami zraku a sluchu, s nemocemi kostí a svalů, vážnými poruchami srdce a mimo jiné i pacienti po mrtvici a diabetici, kteří měli hypoglykemický stav. To není však celý výčet diagnóz. Lékaři také hlásí duševně nemocné pacienty. Tedy ty, kteří například užívají antidepresiva. Jenže to je prý skoro třetina národa.

„Kdyby lékaři hlásili všechny pacienty, byla by většina lidí v zemi bez řidičáku,“ řekl MF Dnes specialista na léčbu epilepsie Jan Hadač.

Neurolog Hadač připustil, že některé nemoci skutečně zabraňují řízení vozidla. „Ovšem neplatí to automaticky pro všechny pacienty. Ten, kdo má například epilepsii dobře kompenzovanou léky a dodržuje léčebný režim, může normálně řídit,“ tvrdí Jan Hadač.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…