Noviny: Ministr Zaorálek v ohrožení, má spory se Sobotkou. Proběhl jistý návrh

21.07.2014 7:49

Ve vedení Ministerstva zahraničních věcí se chystají personální změny, jejichž iniciátorem je prý Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér je údajně dlouhodobě nespokojen s výkonem týmu na ministerstvu a nesouhlasí i s některými zahraničněpolitickými kroky. Do funkce náměstka vysílá sociálního demokrata Lukáše Kauckého. Informují o tom Lidové noviny.

Noviny: Ministr Zaorálek v ohrožení, má spory se Sobotkou. Proběhl jistý návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Šéf sociálních demokratů vybral uvnitř strany dvaatřicetiletého Lukáše Kauckého a vysílá jej do funkce náměstka na Zaorálkův úřad. Nahradit má se začátkem srpna končícího náměstka Karla Borůvku, který přesídlí do Švýcarska na místo velvyslance. Tým Luboše Zaorálka má být podle LN posílen už podle nového služebního zákona o státního tajemníka. Ještě letos prý přibude do Černínského paláce přesluhující velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Lidové noviny uvádějí, že Sobotka je toho názoru, že Zaorálek svůj úřad nezvládá příliš dobře. „Zaorálek je chaotik, který v řadě věcí na vládě plave, například v rozpočtu ministerstva. Premiér to vnímá,“ cituje deník jednoho ze Sobotkových důvěrníků. Ministr zahraničí je také často kritizován za svou promajdanskou politiku na Ukrajině. Tato kritika se údajně přenesla i na premiérovu hlavu.

Zaorálek do Bruselu nechce

Lidové noviny píší o nedávném rozhovoru mezi Sobotkou a Zaorálkem, v němž měl premiér vybídnout svého místopředsedu, aby složil funkci a přijal kandidaturu na evropského komisaře. Pro premiéra by to prý znamenalo možnost prolomit zablokované koaliční jednání o vhodném kandidátovi do Bruselu a v neposlední řadě by se zbavil příčiny kritiky zevnitř ČSSD.

Lubomír Zaorálek podle informací deníku tento návrh odmítl a premiér Sobotka dále nenaléhal. Namísto toho vysílá stranického náměstka na ministerstvo, aby prý „zkrotil“ Zaorálkův úřad.

LN poukazují na další problém, který vzešel z Ministerstva zahraničních věcí. Zaorálkův náměstek Petr Drulák totiž nově formuloval lidsko-právní politiku Česka, čehož si všimli i spojenci. Sobotka není žádný „pravdoláskař“, nikdy ale nepatřil ke kritikům Václava Havla a naopak ho ctil za jeho statečnost v době komunistické totality. A podle LN se Sobotka z několika stran dověděl o údivu spojenců nad Drulákovým odsudkem havlovské politiky lidských práv. Spojenci se prý ptají, zda Česko opouští Havlův odkaz. Premiér má přitom na podzim v sídle amerického Kongresu odhalit Havlovu bustu a čeští diplomaté připravují jeho schůzku s americkým prezidentem Obamou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…