Noviny: Politici hledají cestu, jak si zvýšit plat

14.04.2014 7:52

Politici si po letech chtějí zvýšit platy, alespoň podle kuloárních informací. Mluví se o postupném navyšování základu či osvobození poslaneckých náhrad od daně. Jasno by mohlo být do července. Píše to MF Dnes.

Noviny: Politici hledají cestu, jak si zvýšit plat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle deníku je takřka jistá věc, že si od příštího roku politici zvýší platy. Konkrétní plán, jak toho dosáhnout, zatím není, ale jisté způsoby podle kuloárů jsou.

S koncem roku končí několikaleté zmrazení mezd ústavních činitelů. A pokud se nic nestane, tak podle platného zákona stoupne plat řadového poslance o 18 tisíc korun. Byť se z politických kruhů ozývají kladné hlasy, k takovému nárůstu zřejmě nenajdou odvahu. Zároveň se ale téměř jistě neprodlouží zmrazení mezd, jak to chce předseda ANO Andrej Babiš.

Nejpravděpodobnější variantou tedy je, že si zákonodárci budou přidávat postupně tím, že během několika let zvednou svůj platový základ. Ten by mohl z téměř 60 tisíc měsíčně vystoupat až k výši zhruba 74 tisíc.

Politici mluví ještě o jedné verzi, a to o zrušení zdanění poslaneckých náhrad, jak je v roce 2010 prosadil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Konkrétní plány, co s platy ústavních činitelů, musí však předložit ministryně práce Michaela Marksová do července. Podle MF Dnes nyní čeká na dohodu mezi premiérem Sobotkou a ministrem financí Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…