Noviny: Rath, Pancová a Kott měli přesně rozdělenou práci

22.04.2013 7:49

Státní zástupce Petr Jirát už vypracoval obžalobu na Davida Ratha a jeho hlavní dva “komplice“ Kateřinu Pancovou a Petra Kotta. Deník Právo mohl do odůvodnění obžaloby nahlédnout a zveřejnil řadu okolností celé kauzy. Jirát v něm píše, že obvinění nastavili systém, kterým soustavně ovlivňovali průběh zadávacích řízení.

Noviny: Rath, Pancová a Kott měli přesně rozdělenou práci
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Podle obžaloby, píše Právo, měli zmínění tři aktéři korupční kauzy jasně rozděleny vůdčí role při manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Bývalý hejtman David Rath prý předkládal krajské radě ke schválení veškeré materiály týkající se žádostí o dotace na investiční akce pro tamní nemocnice. A právě o nich se pak předem domlouval s Kottem a Pancovou.

„S MUDr. Pancovou prý Rath řešil rekonstrukce a novou výstavbu, s MUDr. Kottem pak plánované nákupy zdravotnické technologie,“ popsal rozdělení rolí Jirát. Podle něj tak oni tři nastavili systém, kterým „soustavně ovlivňovali průběh zadávacích řízení“.

Žaloba upřesňuje výši úplatků

Podle obžaloby byla dosud neprovedená zakázka na rekonstrukci zámku Buštěhrad předražena o 16,24 milionů korun. A právě za Buštěhrad si prý obvinění chtěli rozdat nejvyšší úplatky, a to celkem 24 milionů. Jedenáct mělo dle Jiráta připadnout Pancové a Kottovi a zbylých třináct Rathovi. Z těchto peněz si rozdělili už pouze 14 milionů, protože po jejich předání už byli zatčeni.

Deník Právo popisuje podíly úplatků i u dalších zakázek jako jsou domov důchodců Niederleho pavilonu v Kladně, nemocnice v Kolíně a Kutné Hoře a nemocnice v Mladé Boleslavi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…