Noviny: Slibovali... A nic. Sociální demokraté zaříznou zdanění církevních restitucí. Zalekli se KDU-ČSL

03.04.2017 6:48

Slib soc. dem. zdanit miliardové náhrady vyplácené církvím za nevydaný majetek ještě v tomto volebním období bude téměř jistě pohřben. Píše o tom dnešní Právo.

Noviny: Slibovali... A nic. Sociální demokraté zaříznou zdanění církevních restitucí. Zalekli se KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Soc. dem. podle něj nesplní svůj předvolební slib z roku 2013, jímž zemi zaplavila na billboardech. Přitom návrhy na zdanění by mohly mít v obou parlamentních komorách šanci. Vedle komunistů by mohla ruku pro ve Sněmovně zvednout i část Sobotkových poslanců, babišovci a členové Úsvitu. Lidovci už dřív ale pohrozili, že by v tom případě opustili vládní koalici, podotýká list.

A připomíná, že ve Sněmovně už rok leží návrh zákona o zdanění náhrad, který jako zákonodárnou iniciativu schválila ještě minulá koalice ČSSD a komunistů v jihočeském krajském zastupitelstvu. Podobně se v dolní komoře odsouvá i samostatný návrh KSČM. Oba návrhy jsou sice pravidelně zařazovány na program každé schůze Sněmovny, nicméně zájem na jejich projednání je minimální, a proto jsou vyřazovány s odkazem na nedostatek času, píše list.

„Řekl bych, že soc. dem. na tomto tématu vyhráli poslední sněmovní volby a teď se na to vykašlali,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Dodal, že komunisté budou neúnavní a v příštím volebním období se stejným návrhem přijdou znovu.

Sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden připomněl, že pokud se poslanci nezačnou jakýmkoli návrhem zabývat na dubnové schůzi, která začíná v úterý, není šance na dokončení celého legislativního procesu. Na programu jsou tři stovky různých návrhů, které poslanci v žádném případě nemohou během tří týdnů projednat.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

S pádem dvou restitučních návrhů pod stůl počítá podle Práva také šéf sněmovního ústavně-právního výboru a kritik vlastní strany Jeroným Tejc (ČSSD). Právě on po loňských krajských volbách tvrdil, že prohra Sobotkovy strany je také důsledkem nesplněného slibu. Tejc u případného dalšího pokusu už nebude, protože minulý týden oznámil, že kvůli nesouhlasu s vedením ČSSD do podzimních voleb nepůjde.

„Každý slib, který dáváme voličům, bychom si měli rozmyslet, a pokud ho dáme, tak bychom ho měli plnit i přes výhrůžky koaličních partnerů,“ řekl Právu. Zacílil tak na postoj koaličních lidovců, jejichž představitelé při projednání komunistického a jihočeského krajského návrhu ve vládě pohrozili, že vypovědí koaliční smlouvu a kabinet opustí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…