Noviny: Sobotka má v ČSSD peklo. Už přiznal porážku, jen to nechce říct

16.07.2014 7:04

Spory vládní koalice o nového českého eurokomisaře komplikují i vnitřní pnutí uvnitř ČSSD. Křídlo stojící v opozici proti premiéru Sobotkovi totiž tvrdě odmítá nominaci Věry Jourové, navržené hnutím ANO, a trvá na tom, aby premiér prosadil kandidáta své strany Pavla Mertlíka.

Noviny: Sobotka má v ČSSD peklo. Už přiznal porážku, jen to nechce říct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Straničtí „rebelové“ prý Sobotkovi připomínají, že koaličnímu partnerovi ve vzájemném přetlačování ustupuje skoro vždy, a pro svou stranu nedokáže vyjednat vítězství. „Pan předseda nemůže ustupovat donekonečna,“ říká i poslanec Jiří Koskuba, který přitom nepatří do tvrdého jádra Sobotkových odpůrců.

Situaci v ČSSD podle MF DNES nadále zamotává fakt, že „Sobotkovo“ křídlo se s nominací ministryně za Babišovo hnutí začalo víceméně ztotožňovat. Jourová je nesporně kompetentní, a navíc si od jejího povýšení do Bruselu Sobotkovi spojenci slibují oslabení Andreje Babiše, pro něhož je ministryně pro místní rozvoj jednou z klíčových osob na domácí scéně.

„Pro ČSSD by vyslání Jourové do Bruselu nebyla žádná prohra. Podařilo se nám už zablokovat Teličku, který byl nepřijatelný pro všechny,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden ze „Sobotkovců“ v ČSSD. V Babišově hnutí prý o víkendu vládl názor, že o Jourové už je prakticky rozhodnuto. „Sobotka jen nechce tak rychle přiznat porážku, a tak ještě hraje hru o vyjednávání,“ říká jeden z poslanců ANO.

Jourovou prý podporují i lidovci, byť pro veřejnost hrají „divadlo“ s vlastním kandidátem Petrem Blížkovským, kterého ale prý koaliční partneři smetli ze stolu hned v pondělí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…