Noviny o současné situaci v Doněcku: Voda teče, elektřina jde, ale většina lidí ze strachu utekla

12.08.2014 12:20

Všechny bankovní pobočky už jsou uzavřeny, obchody s potravinami ale fungují, stejně jako městská doprava. Teče voda a dodávky elektřiny zatím pokračují. Tak popisuje současnou situaci v obleženém východoukrajinském Doněcku redaktor MF Dnes Luboš Palata.

Noviny o současné situaci v Doněcku: Voda teče, elektřina jde, ale většina lidí ze strachu utekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Na druhou stranu se lidé, především novináři, kteří se do Doněcku vydali, musí zásobit dostatečným množstvím hotových peněz, protože bankomaty už ve městě nefungují, nelze ani platit kartami. Novinář popisuje i další paradoxy současného Doněcku, v jehož některých částech se tvrdě bojuje.

Vlaky ještě jezdí, taxíky už ne

Na jednu stranu sem stále jezdí vlaky jak do/z Charkova, tak i do/z Moskvy. Na druhou stranu nefungují taxíky, které vozily cestující mezi městem a jeho vlakovým nádražím.

Denně mizí desítky lidí

V metropoli Donbasu prý vládnou právem svých kalašnikovů ozbrojenci „Doněcké národní republiky“. „Denně mizí desítky aut i lidí, často proukrajinských aktivistů, z nichž se v lepším případě stávají rukojmí,“ píše Palata.

Ve městě většinou zůstávají jen důchodci

Proto, kdo může, v obavách o vlastní život z města odjíždí, nejčastěji vlakem do Moskvy. A tak podle odhadů v dříve milionovém Doněcku zůstává už jen něco mezi 200 až 400 tisíci obyvateli, většinou důchodci, kteří k útěku nemají dost peněz, ani fyzických sil.

Odchodu lidí, především mužů, prý podle mnoha svědectví brání i sami separatisté. Ti také uprostřed obytných čtvrtí rozmísťují těžkou techniku a obranná stanoviště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…